Eyüp'te Bu Sezon Da Bilici İle Taht-I Kadem Okumaları Devam Ediyor

Eyüp’te Afife Hatun Kültür Evinde yazar Semra Bilici ile Taht-ı Kadem okumaları bu sezon da yoğun katılımla devam ediyor.

Eyüp'te Bu Sezon Da Bilici İle Taht-I Kadem Okumaları Devam Ediyor
Eyüp Belediyesi Afife Hatun Kültür Evinde düzenlenen Taht-ı Kadem okumalarıyla, son yüzyıl Türkiye düşünce tarihi üzerinden yapılan okumaların dünya çapında karşılaştırmalı bir okuma ile geliştirilmesi amaçlanıyor. Güçlü zihinsel duraklarla entelektüel birikimin çeşitlenmesi, eleştirisel gücünün artırılması planlanıyor.

Geçtiğimiz sezonda yazar Semra Bilici, dini algının yurtsuzluğu, yerlilik sorunu, dünyaya uyumla muhafazakarlaşması, teknoloji ve medeniyet algısına adaptasyon ile gelen uyum sorunu, gelenek ve ilimden kopan dinin protestanlaşması ve kapitalizme hizmeti sorularına, İsmet Özel okumaları ile cevap bulmuştu. Okuma, ’Vatan’ ve ’Türklük’ ile din arasındaki kavramsal geçişkenliğine, biçim-öz tartışmasına, ’öteki’ üzerinden kendilik bilincine, şehir ve kurgu anlayışına, sanayi ve teknolojinin medeniyet üzerinden eleştirisine götürmüştü. Bu vesile ile katılımcılar; Yusuf Kaplan, İhsan Fazlıoğlu, İsmail Kara, Teoman Duralı gibi isimleri yakından tanımıştı.

Bu sezon Bilici ile gerçekleşecek okuma yolculuğu ise, dünya çapında son yüzyıl Müslüman entelektüellerin ve akımların okunması ile devam edecek. Bilici, kavramsal yetkinliği artmış bir zihni; ayakları vatanında, ufku yeryüzüne açılan bir süreci hedefleyen okumalardan ilkinin, Aliya İzzetbegoviç merkezli, Balkan Türkleri ve Bosna Tarihi ek okumaları olacağını söyledi.

Kaynak: İHA