Diyarbakır Tren Garı'ndaki Çalışmalarda Tarihi Bazalt Taşları Bulundu

Diyarbakır Tren Garı’ndaki restorasyon çalışmaları sırasında yapılan kazıda ortaya çıkan bazalt taşları projeyi tamamen değiştirdi. Çevre düzenlemesi yapılan garın ön bahçesine bazalt taşları döşenmeye başladı. Taşların 100 yıllık olduğu tahmin ediliyor.

Diyarbakır Tren Garı'ndaki Çalışmalarda Tarihi Bazalt Taşları Bulundu
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından 1935 yılında açılan Diyarbakır Tren Garı’nda restorasyon çalışması sırasında yapılan kazıda yerin 60 santimetre altında tarihi bazalt taşları bulundu. Restorasyonu yapan ekibin haber vermesiyle Bergama taşları döşenmesi düşünülen garın ön bahçesine Koruma Kurulu’nun da kararıyla bazalt taşlarıyla döşenmeye başladı.

Garın tarihi yapısına da uygun olan taşların 100 yıldır orada olduğu tahmin ediliyor.

"Yerin 60 santimetre altında çıktı"

Restorasyon ve çevre düzenleme işleriyle uğraşan Ziraat Yüksek Mühendisi Remzi Kaymak, çalışmalara başladıkları zaman zeminin asfalt olduğunu ve asfaltın 60 santim altına indiklerinde bazalt taşlarıyla karşılaştıklarını ifade ederek, “Valilik ve Kültür Müdürlüğü ile görüştük. Taşlar çıkınca proje değişikliği yaptık. Koruma Kurulu’nun onayından geçtikten sonra uygulamaya geçtik. Garın önünde oturma yerleri olacak. Gelen yolcuların dinlenebilecekleri bir yer olacak. Bu taşları çıkardık, yıkadık, tekrar döşedik. Tamamen el emeğiyle taşların arasını derz yapıyoruz. Kasım ayında bitirmeyi düşünüyoruz. Diyarbakır Garının tarihi yapısına uysun diye bu şekilde bir şey yaptık” dedi.

TCDD 54 Emlak İnşaat Şefi Murat Aktaş ise, garın daha önce köhne bir durumda olduğunu ve ufak tefek onarımlar yapıldığını kaydederek, “Çok kötü bir görüntüsü vardı. 2014 yılında 22 tane personel lojmanının bakım ve onarımını yaptık. 2015 yılında ise Diyarbakır Gar binasını özüne uygun olarak, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu onaylı olarak bitirdik. Sonra eksik kalan Diyarbakır Gar önü çevre düzenlemesine başlanıldı. Aslında biz bunu Bergama taşı olarak düşünmüştük. Fakat kazı yapıldıktan sonra bizim Diyarbakır’a özgü bazalt taşımız çıkınca Bergama taşından vazgeçtik. Diyarbakır’a has bu bazalt taşını, binanın da tarihi olmasından dolayı koruma kuruluna sunduk. Kurul da uygun gördü. Bu bazalt taşına şu anda yapılan işlemler var. Horasan kireci dediğimiz sistemde çalışıyor ustalarımız. Gelen giden araçlardan dolayı taşın oynamaması için bu kireci kullanıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA