Avrupa'daki Sığınmacı Krizi

Başbakan Borisov: “Her gece ülkede yakalanan 200300 göçmen Türkiye’ye sorunsuz olarak geri yollanıyor”.

SOFYA – Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, kaçak yoldan Bulgaristan’a giriş yapan yabancıların sorunsuz geri yollandığını söyledi.

Özel bir televizyona konuşan Borisov, ülkedeki sığınmacı sorunun şimdilik kontrol altında tutulduğunu belirterek, “Her gece ülkede yakalanan 200-300 göçmen Türkiye’ye sorunsuz olarak geri yollanıyor.” dedi.

Borisov, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yanlısı ve diğer kaçakların arasında ayrım yapılmadığına, hepsinin Türkiye’ye geri yollandığına işaret ederek, “Mülteci kamplarımız dolup taştı. Bu rakam 50 bine çıktığında ne yapacağız? Onları barındırabileceğimiz bir köy kasaba gösterin? Yok. Halkımızı onları istemiyor. Basit yedek bir çadır kent kuracağımızı söylersek halk anında ayaklanıyor. Her gece ülkenin 30-40 kilometre içerisinde yakaladığımız bunları mahkemeye yollarsak, sonradan kamplarda yerleştirmek zorunda oluruz. Bunu mu istiyorsunuz? Nüfusu 100 bine ulaşsın mı istiyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

Halkın güvenlik güçlerine daha çok güvenmesi gerektiğini de söyleyen Borisov, “Ormanlarda onları kovalayıp geri göndermeleri kolay bir görev değil. Aksini düşünürsek korkunç bir sonuç olurdu.” dedi.

Başbakan Borisov, sınırdaki görevlilerin kaçak yoldan Bulgaristan'a girenlere sert ve katı davrandıklarını kabul ederek, “Yasalara uyuyoruz ancak bunların etrafımızda dolandıklarını görüyorsunuz.” diye konuştu.

- Cumhurbaşkanlığı seçimi

Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) Partisi Genel Başkanı Borisov, 6 Kasım'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde partisinin aday gösterdiği Tzetzka Tzaçeva için üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) ve Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partilerin desteğine ihtiyacı bulunmadığını ifade etti.

Borisov DOST Partisi Genel Başkanı Lütfi Mestan’ın seçimde kendilerinden talep edilmeden Tzaçeva’ya destek verme sözünü eleştirdi.

Borisov, parlamentoda grubu olan HÖH partisinin ilk turda, halkın kabul etmekte zorluk çektiği eski Başbakan Plamen Oreşarski’ye destek vererek, iktidara doğru yol aradığını öne sürerek, “Biz HÖH’ün oyları için mücadele vermeyiz. HÖH ile birlikte asla iktidar olmayız diyorum ve aynı cümlede bunu üç kez tekrarlayabilirim.” dedi.
Kaynak: AA