Ahlat Patates Hasadı

Patates ekiminin merkezlerinden olan Bitlis’in Ahlat ilçesinde patates hasadına başlandı.

Bölgenin patates ihtiyacını karşılayan ve Türkiye'nin çok farklı yerlerine gönderilen Ahlat patatesi, kalitesi ve lezzetiyle tüketicilerin vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.

Ahlat Ziraat Odası (AHZO) Başkan Yardımcısı İzzettin Altuntaş, yaptığı açıklamada, bu yıl patates rekoltesinin iyi olduğunu ve patatesin ülke ekonomisine büyük katkı sunduğunu söyledi.

Patates veriminin bu yıl oldukça iyi olduğunu vurgulayan Altuntaş, şöyle konuştu:

'İlçemizde yaklaşık olarak 36 bin dekar alanda patates ekiliyor. 150 bin ton civarında ürün hasat etmeyi bekliyoruz. Patates tarım alanlarında 5 bin kişi çalışmakta. Ahlat merkez ve köyleri ile özellikle çevre il ve ilçelerden gelen tarım işçileri tarlalarda çalışıyor. Patates tarlaları hasatla bir açık hava fabrikası niteliği kazanmış gibi. Binlerce insan buralarda çalışıyor. İşçiler günlük 50 lira ücret karşılığında çalışıp aile bütçelerine gelir sağlıyor.'

Bir koli patatesin şimdilik 50 kuruştan alıcı bulduğunu belirten Altuntaş, bu yıl elde edilecek 150 bin ton patatesten, 20 bin tonluk kısmının sanayi üretiminde cipslik olarak kullanmak için fabrikalara satıldığını söyledi.

Altuntaş, 'Geriye kalan 130 bin tonluk patates ise yemeklik ve tohumluk olarak satılacak. Eğer satışlar istediğimiz gibi giderse ülke ekonomisine 75 milyon liralık gelir elde etmeyi hedefliyoruz.' dedi.

Patatesi önceki yıllarda yurt dışında Kuzey Irak, Nahçıvan, Suriye gibi yerlere pazarladıklarını ifade eden Altuntaş, 'Ülke içinde başta Van, Diyarbakır, Batman, Muş, Ağrı, Siirt, Hakkari olmak üzere birçok yere ürün satıyoruz.' diye konuştu.

Kaynak: AA