'Yeşil Pasaport İhracata Hız Verecek'

Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kaçmaz: 'Yaş sebze ve meyve ihracatında adeta zamanla yarışıyoruz. İhracatı gerçekleştirirken bizim hızlı hareket etmemiz gerekiyor. Yeşil pasaport bize bu hızı sağlayacak' Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Kavak: 'Sektörün gereklilikleri açısından dünyayla bağlantısı olan, her saat, her an bir ayağı farklı bir ülkede olmak zorunda olan iş adamlarımız, artık daha rahat hareket edebilecekler. Sayın Bakan'ımıza ve hükümetimize teşekkür ediyoruz'

SEZGİN PANCAR / MUSTAFA ÜNAL UYSAL - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin yaklaşık 15 bin ihracatçıya yeşil pasaport verileceğini açıklaması sektörde sevinçle karşılandı.

Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektör olarak bu kararı son derece olumlu bulduklarını söyledi.

Yeşil pasaportlarla istenilen ülkeye en kısa sürede ulaşmanın ticaretin gelişimi açısından son derece önemli olduğuna dikkati çeken Kaçmaz, şöyle konuştu:

'Kısa sürede uygulamaya geçmesini ümit ediyoruz. Karar alındı ve esasların yayınlanmasıyla bir hareketliliğin geleceğine inanıyorum. İhracatın artacağına ve çok büyük katkılarının olacağına inanıyorum. Son derece olumlu karar. İhracat camiası da bu kararın uygulanmasını bekliyor. İçel'e yansıması da faydalı olacaktır. Zaten İçel en önemli ihracat merkezlerinden birisi. Buradaki ihracatçılarımız da uygulama esaslarını dört gözle bekliyorlar. Beklediğimiz uygulama esaslarıyla çıkmasını ve bir an önce yürürlüğe girmesini umut ediyoruz. Yıllardır beklediğimiz bir şeyin hükümetimiz tarafından kararının alınması gerçekten bizleri mutlu etti.'

Kaçmaz, ticari ilişkilerde bazen vize sıkıntısı yaşadıklarını vurgulayarak, yeşil pasaportla ihracattaki gelişmelerin hız kazanacağını aktardı.

İhracatta zamanla yarıştıklarını ifade eden Kaçmaz,'Yeşil pasaportun devreye girmesiyle işlerimizde herhangi bir aksama olmayacak. Görüşmelerimizi daha hızlı ve seri yapacağız. Bir sorun yaşadığımızda gidip anında müdahale edebileceğiz. Bu bizim için son derece elzem bir şey. Zaten bizim yaptığımız iş de zamanla yarışan bir iş. Yaş sebze ve meyve ihracatında adeta zamanla yarışıyoruz. İhracatı gerçekleştirirken bizim hızlı hareket etmemiz gerekiyor. Yeşil pasaport bize bu hızı sağlayacak.' diye konuştu.

- 'Sayın Bakan'ımıza ve hükümetimize teşekkür ediyoruz'

Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Ali Kavak da uygulamayı uzun yıllardır beklediklerini dile getirdi.

İhracatçıların yeşil pasaportu en çok hak eden iş kollarından birini oluşturduğunu belirten Kavak, 'İş kolları arasında kıyaslama yapmak doğru olmaz ancak ihracatçılar, hem sağladığı istihdam hem de ülkeye kazandırdığı döviz girdisi açısından yeşil pasaportu en çok hak edenlerin başında geliyor. Sektörün gereklilikleri açısından dünyayla bağlantısı olan, her saat, her an bir ayağı farklı bir ülkede olmak zorunda olan iş adamlarımız, artık daha rahat hareket edebilecekler. Sayın Bakan'ımıza ve hükümetimize teşekkür ediyoruz.' ifadesini kullandı.

Kavak, kota şartına da değinerek, belirli ihracat rakamını yakalayamayan bazı firmaların yeşil pasaport elde etmek için daha fazla gayret edeceğini, bunun da beraberinde kalkınmayı getireceğini vurguladı.

- 'Somut bir adım atılması bizleri ziyadesiyle mutlu etti'

Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Mahmut Arslan ise gelişmeyi sevinçle karşıladıklarını dile getirdi.

İhracatçıların her alanda desteklenmesinin, ülke ekonomisinin vazgeçilmez unsurlarından biri olduğunu vurgulayan Arslan, 'İhracatçılara verilebilecek en güzel teşviklerden birisi de yeşil pasaport uygulamasıdır. Uygulama, Türkiye'de uzun yıllardır konuşulmuş ancak ne yazık ki bir türlü hayata geçirilememişti. Böyle somut bir adım atılması bizleri ziyadesiyle mutlu etti.' dedi.

Arslan, ticaretin olmazsa olmazlarından birinin yurt dışı seyahatleri olduğuna dikkati çekerek şunları kaydetti:

'İhracatçılar, ani gelişen iş anlaşmaları çerçevesinde birçok ülkeyi ziyaret etmek zorunda kalıyor. Şimdi yeşil pasaport sayesinde daha iyi hareket edebilecekler. Eskiden bir ülkeye gittiğimizde, oradan farklı bir ülkeye geçiş için yeniden Türkiye'ye dönüyor ve farklı vize işlemleri uyguluyorduk. Bu da ne yazık ki günler süren bir kayba yol açıyordu. Artık bunun son bulması, herkesi memnun edecektir. Öte yandan yeşil pasaport için ihracatçılara rakam kotası koyulması da bir başka güzel gelişme. İş adamlarımız ve bünyesinde barındırdığı çalışanlar, bu pasaporta sahip olmak için canla başla mücadele edeceklerdir. Bu da daha fazla ihracat, daha fazla ülke ekonomisinin kalkınması demek.'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli'de önceki gün katıldığı İhracatın Yıldızları Ödül Töreni'nde 'Yaklaşık olarak 15 bin ihracatçımıza yeşil pasaport vereceğiz. Kriterlerini söylüyorum, 1 ile 10 milyon dolar arası ihracat yapan şirkete 1 pasaport hakkı, 10-25 milyon dolar arası 2, 25-50 milyon dolar arası 3, 50-100 milyon dolar arası 4, 100 milyon dolar üzerinde 5 yeşil pasaport hakkı o şirkete tahsis edilecek.' açıklamasında bulunmuştu.
Kaynak: AA