TBMM'de Bu Hafta

HDP'nin, Milli Eğitim Bakanı Yılmaz hakkında verdiği gensoru görüşülecek 15 Temmuz'un Demokrasi ve Özgürlükler Günü olması, Kazan'ın adının 'Kahramankazan' olması ve bilirkişilikle ilgili düzenlemeler Genel Kurul'da görüşülecek Maliye Bakanı Ağbal, 2017 yılı bütçesini Komisyona sunacak FETÖ Darbesini Araştırma Komisyonu, önemli isimlerin bilgisine başvuracak.

Meclis, bu hafta önemli konularda mesai yapacak.

TBMM Genel Kurulu, haftaya denetimle başlayacak.

HDP'nin, 'sokağa çıkma yasakları nedeniyle oluşan eğitim hakkı ihlallerini gideremediği, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından öğretmenlerin meslekten ihracı ve açığa alınmasında hak ihlallerine sebebiyet verdiği, mülakata dayalı sözleşmeli öğretmen alımıyla kadrolaşmaya ve eğitimde güvencesiz istihdama yol açtığı ve proje okulu uygulaması ile eğitimin niteliğini değiştirmeyi amaçladığı' iddiasıyla Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz hakkında verdiği Gensoru'nun gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmeler, 25 Ekim Salı günü yapılacak.

Meclis, bu hafta FETÖ darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz için önemli bir yasal düzenlemeye imza atacak. Ankara'nın Kazan ilçesinin adının 'Kahramankazan' olarak değiştirilmesi ve 15 Temmuz'un, 'Demokrasi ve Özgürlükler Günü' olarak resmi tatil ilan edilmesine dair kanun teklifi de bu hafta Genel Kurul'da ele alınacak.

Teklifin yasalaşmasının ardından Bilirkişilik Yasa Tasarısı'na geçilecek.

'Temel kanun' olarak görüşülecek düzenlemeyle bilirkişilik yasal düzenlemeye kavuşacak.

Düzenlemeyle; genel bilgi veya tecrübeyle ya da hakimlik mesleğinin gerektirdiği hukuki bilgiyle çözümlenmesi mümkün konularda bilirkişiye başvurulamayacak. Bilirkişilik Danışma Kurulu, Bilirkişilik Daire Başkanlığı ve Bilirkişilik Bölge Kurulu kurulacak.

Bilirkişilik sicili ve listesinde kayıtlı olmadan görevlendirilenler ile listeye kaydolmaktan muaf tutulanlar, etik ilkelere aykırı olarak bilirkişilik faaliyetinde bulunduklarının tespit edilmesi halinde bilirkişilik yapmaktan yasaklanabilecek.

Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu yerine, Adli Tıp Üst Kurulları kurulacak. Adli Tıp Kurumu bünyesinde kurulacak ihtisas kurulları ile üst kurullar, 1 Ocak 2017 tarihinde göreve başlayacak.

Kamulaştırma davalarında taşınmaz malın bedel tespiti yapılırken, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından kabul edilen değerleme standartları da dikkate alınacak.

Gerçeğe aykırı bilirkişilik yapanlara 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası verilecek. Bilirkişiye, sarf ettiği emek ve mesaiyle orantılı bir ücret ile inceleme, ulaşım ve konaklama giderleri ödenecek.

- Komisyonlar

TBMM Başkanlığı'na sevkedilen 2017 yılı bütçesi için takvim de bu hafta başlayacak.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 25 Ekim Salı günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bütçe sunumunu yapacak.

FETÖ Darbesini Araştırma Komisyonu, bu hafta önemli isimlerin bilgisine başvuracak.

Komisyon; 25 Ekim Salı günü, eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, Gazeteci Nedim Şener, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Eski Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar'ı, 26 Ekim Çarşamba günü eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, Gazeteci Hüseyin Gülerce, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Danışmanı Aleksandr Dugin, Eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan'ı, 27 Ekim Perşembe günü eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eniştesi Ziya İlgen, Eski MİT Müsteşı Emre Taner ve eski Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nu dinleyecek.
Kaynak: AA