'Sivilleşince Hem Sayı, Hem Kalite Arttı'

İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Altaş: '(Eski İzmir Askeri Hastanesi'nde) Önceden günlük 300 hastaya bakılırken, bugün bin 200 hasta seviyesine çıktı. Daha da potansiyelimiz var. Sayıyı artırırken, kaliteyi artırma çalışmalarımız da devam ediyor. Hastanenin bilgi işlem sistemi komple değişti. Artık hastalar numaratör ile değil, ekrandan ismini görerek muayeneye alınıyor' 'Önceki dönemden farklı olarak, sivil vatandaşlara da açılmış oldu. Bu, asker ve ailelerine hizmette bir gerilemeye, aksamaya yol açmadı, bilakis hizmet kalitesi onlar için de yükselmiş oldu' Sorumlu hekim Demir: 'Hastanemizin kolay ulaşılır olması, şartlarının iyi olması, verilen hizmetin de her gün ileriye gitmesiyle talep her gün artmakta'

GÜLCAN KAPLAN - Askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığına devrine ilişkin Kanun Hükmünde Kararname ile İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin, 'Hatay hizmet binası' olarak hizmet vermeye başlayan eski İzmir Askeri Hastanesi'nde, daha fazla hastaya hizmet verilirken kalitenin de arttığı bildirildi.

İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Enver Altaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kanun Hükmünde Kararname ile askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığına devredilmesinin ardından, İzmir Asker Hastanesi'nin ağustos ayı sonundan bu yana sivil vatandaşlara da açıldığını, hastaneleri bünyesinde Hatay hizmet binası olarak hizmet vermeye başladığını bildirdi.

Hastanede bütün branşların bulunduğunu aktaran Altaş, 'Bunun yanı sıra 100 yatakla da hizmet veriyoruz. Hastanemize bağlanmadan önceki dönemde 2. basamak bir hastane konumundaydı, verdiği hizmet orta düzeydi. Hastanemiz 3. basamak ileri düzey bir hastane olduğundan dolayı oradaki hizmet binamız da 3. basamağa yükseldi ve hizmet kalitesi de o meyanda yükselmiş oldu.' dedi.

Altaş, önceki dönemden farklı olarak, hastanenin sivil vatandaşlara da açılmasının asker ve ailelerine hizmette gerileme ya da aksamaya yol açmadığını vurgulayarak, 'Bilakis hizmet kalitesi onlar için de yükselmiş oldu. Önceden günlük 300 hastaya bakılırken, bugün bin 200 hasta seviyesine çıktı. Daha da potansiyelimiz var. Sayıyı artırırken, kaliteyi artırma çalışmalarımız da devam ediyor. Hastanenin bilgi işlem sistemi komple değişti. Artık hastalar numaratör ile değil, ekrandan ismini görerek muayeneye alınıyor. Merkezi randevu alma sistemine alındı.' diye konuştu.

Hekim sayısı bakımından da bir rahatlama yaşandığını kaydeden Altaş, büyük bir hastane ile entegre olduğu için oradan hekim takviyesi yapılabildiğini, poliklinik sayısının artırıldığını söyledi.

Altaş, 'Askerlik muayenesinde üst düzey muayene gerektiğinde İstanbul ya da Ankara GATA’ya sevk yapılırken, artık üst düzey hastaneyle entegre olduğundan bu sevklere gerek kalmadı. Bulundukları yerde halledebiliyor. Hem vatandaşımız, hem de hastanemizin sağlık personeli yeni sürece çok hızlı adapte oldu.' dedi.

- “Sivilleşmeyle, askere de ‘yerinde hizmet’ imkanı sağlandı”

TSK mensubu olduğu 2012-2015 yıllarında aynı hastanede başhekim olarak görev yaparken emekli olan, kurum sivilleşince yeniden göreve çağrılan Hatay hizmet binası sorumlu hekimi uzman Dr. Ali Osman Demir, geçmişte büyük hizmetler veren asker hastanelerinin, son yıllarda Sağlık Bakanlığı hastanelerindeki gelişime ayak uyduramadığına işaret etti.

Bunun en büyük nedeninin, özellikle yedek subay kaynağının kesilmesinden dolayı asker hastanelerinde ciddi hekim eksikliği olduğuna dikkati çeken Demir, sivilleşme ile bu sorunun da ortadan kalktığını bildirdi.

Demir, kurumun, daha önce ayakta hasta bakan, yoğun bir semt polikliniği statüsünde ve daha çok er ve erbaşlara hizmet veren 'işlem hastanesi' hüviyetinde olduğunu, şimdi bu kimliğinin yanında bütün askerlere ve sivil hastalara yoğun şekilde hizmet vermeye başladığını kaydetti.

Günde hizmet verdikleri bin 200 hastanın 750’sinin sivil olduğunu aktaran Demir, 'Hastanemizin kolay ulaşılır olması, şartlarının iyi olması, verilen hizmetin de her gün ileriye gitmesiyle talep her gün artmakta.' dedi.

Önceden sadece askerlik işlemi için değil, ileri sağlık hizmeti alan Mehmetçiği İstanbul’a gönderdiklerini, yeni dönemle tümüyle 'yerinde hizmet' alma imkanı doğduğunu ifade eden Demir, aynı şekilde ilçelerdeki askerin de merkezdeki asker hastanelerine gitmesine gerek kalmadığını, onların da “yerinde hizmet” imkanına kavuştuğunu anlattı. Demir, şunları kaydetti:

'İzmir Asker Hastanesi, beş bölge hastanesinden biriydi. Dolayısıyla, tüm Ege Bölgesi'nde Askerlik Kanunu gereği işlem yapacak erbaş ve erler, subay, astsubaylarımız muayenelerini ve sağlık kurumu işlemlerini yapmak üzere İzmir’e geliyordu. Bu da zaman ve kaynak kaybına neden oluyordu. Burada asgari üç gün kalıyorlardı. Maddi zorluk çekenlerin kalacak yer sıkıntısı oluyordu. Şimdi, bütün illerde engelli raporu vermeye yetkili bütün hastanelere bu yetki tanındığı için bulundukları yerde işlemlerini yaptırabilecekler.'

Demir, ileriye dönük çok güzel projeleri olduğunu belirterek, 'Hasta yataklarımızı daha konforlu hale getirip nitelikli yatak sayımızı artıracağız. Böylece çok daha gelişmiş bir sağlık tesisi olmayı vadediyoruz.' dedi.

- Doktorlar da, hastalar da memnun

Hastanede genel cerrah olarak görev yapan Ulvi Mehmet Meral, değişimden sonra, üçüncü basamak bir hastanenin imkanlarına kavuştuklarını, hasta sayısının artmasından, daha fazla, daha çeşitli vaka görmekten memnun olduklarını dile getirerek, daha önce genç yaş grubu askere hizmet verirken, artık her yaş grubuna hizmet vermeyi hekimlik açısından geliştirici bulduğunu söyledi.

Hastaneden check-up hizmeti alan Fatma Önal (75), yıllarca Almanya’nın Berlin kentinde yaşadıktan sonra geçen sene yurda dönüş yaptığını, oradaki hizmetin aynısını bu hastanede aldığını belirtti.

Önal, 'Bir haftadır gelip gidiyorum. Tüm kontrollerimi yaptırdım. Beni çok güzel karşılıyorlar, lütuf yapıyorlar. Geçen hafta rahim ameliyatı oldum. Bana o kadar güzel baktılar ki. Ben böyle bir şeye hiç rastlamamıştım daha önce. Çok temiz. Doktorlar, hemşireler ve personel çok yardımcı oluyor, güler yüzlüler.' diye konuştu.

Diş polikliniğinde tedavi olan Güneş Çinleten (34) ise sivilleşmeyi 'Sivil insanlar da tedavi olabilecek. Bence mükemmel olmuş.' sözleriyle değerlendirdi.

Kaynak: AA