MÜSİAD'dan 'Maziden Atiye Ticaret Kervanı Yürüyüşü'

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesince 'Maziden Atiye Ticaret Kervanı Yürüyüşü' programı gerçekleştirildi.

Konya Valisi Yakup Canbolat, Kızılören Kuruçeşme Kervansarayı'ndaki programda, tarih ve geçmişini bilmeyen toplumların, geleceğini doğru hazırlama ve doğru yürüme şanslarının olmadığını ifade etti.

Kadim bir başkent olan Konya'da, Selçuklu anlayışının, Selçuklu devlet geleneğinin ve Selçuklu medeniyet anlayışının, toplumun her katmanına ve her ferdine yansıtmak zorunda olduklarını ifade eden Canbolat, 'Bu kapsamda da kervansarayın restorasyonu ve düzenlenen organizasyon son derece önemlidir. Konyamız gerek tarımı, gerekse sanayisi ve ticaretiyle ülkemizdeki ileri gelen kentlerin arasında yer almaktadır. Bu ticareti ecdadımızdan nasıl devraldıysak modern çağda da ticaretin nasıl yapılması gerektiğini öğrenip, ona göre uygulamalıyız.' diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de Konya'nın her zaman tarihine sahip çıktığını dile getirdi.

Kuruçeşme Kervansarayı'nın restorasyonu yapılmadan önce adeta bir taş yığını halinde olduğunu hatırlatan Akyürek, restorasyonunun ardından çok güzel bir yapının ortaya çıktığını belirtti.

MÜSİAD Konya Şube Başkanı Lütfi Şimşek ise Anadolu coğrafyasında hüküm süren Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin ticareti daha iyi şartlar altında sürdürmek için o günün şartlarında önemli çalışmalar yaptığı ifade etti.

Bunların başında ticaret kervanlarının konaklamaları ve her türlü ihtiyaçlarını karşılamaları için işlek ticaret yolları üzerine inşa edilen büyük hanlar ve kervansarayların yer aldığına dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti:

'İşlek ticaret yolları üzerinde yapılan kervansaraylarda yolcuların hayvanları ile birlikte üç gün parasız kalma ve vakfiyelerindeki tarifeye göre yemek hakkı vardı. Yine Selçuklu Türkiye'si zihniyetine uygun olarak kervansaraylara gelen Müslüman, Hristiyan, zengin, fakir, hür ve köle bütün konuklara aynı yemek verilmesi ve eşit davranılması İslam dininin misafirperverliğe, ticarete ve hayırseverliğe verdiği ehemmiyeti de ortaya koyması bakımından son derece önemlidir.'

Kaynak: AA