Kerkük'te Hayat Normale Dönmeye Başladı

Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın iki gün boyunca intihar eylemcileri ve keskin nişancılarla saldırdığı Kerkük kentinde hayat normale dönüyor.

Sokağa çıkma yasağının bu sabah saat 04.00'te kaldırılmasıyla birlikte Kerküklüler zarar gören ev ve iş yerlerini temizlemeye başladı.

Kerkük'ün özellikle şehir merkezi ve güney bölgelerinde terör estiren DEAŞ militanlarının bir kısmı hala kentin bilinmeyen yerlerinde gizlenmiş durumda. Bunun endişesini ve korkusunu taşımasına rağmen halk işlerinin başına geçti.

Kerkük'ün son durumuna ilişkin basına açıklamada bulunan Kerkük Valisi Necmettin Kerim, 'Musul ve diğer bölgelerde büyük kayıplar veren DEAŞ, Kerkük'ü kontrol etmek için büyük bir komplo hazırladı. Bu komplonun gerçekleşmesi durumunda sözüm ona DEAŞ toprak kazanmayı ve katil zihniyetli yandaşlarına moral vermeyi tahayyül etmekteydi. Ancak Peşmerge, polis ve terörle mücadele ekiplerinin sayesinde hevesleri kursaklarında kaldı.'' ifadesini kullandı.

- Hayat normale döndü ama hala risk mevcut

Onlarca DEAŞ militanının Kerkük'e saldırı düzenlediğini belirten Vali Kerim, şunları söyledi:

''Kerkük'ü iki gün boyunca terör sahasına çeviren militan sayısı 100. Bunların en az 70'i öldürüldü ve intihar eylemcisi olan bir kısmı da üzerindeki bomba düzeneklerini patlatarak öldüler. Militanların bir kısmı da ne yazık ki hala kentin bazı yerlerinde kendilerini gizlemeyi başarmış durumdalar. Sokağa çıkma yasağını kaldırmamıza rağmen kentte hala risk var. Bu yüzden herkesin dikkatli olmasını istiyoruz. Vatandaşlardan güvenlik güçlerine yardımcı olmalarını bekliyoruz.'

Bazı DEAŞ militanlarının kentin güneyindeki köylere geçtiklerini belirten Vali Kerim, ''Kerkük'ün güneyine kaçan militanları takip eden güvenlik güçleri bu sabaha doğru Zindan köyünde gizlenen 16 DEAŞ militanını öldürdü. Diğer militanları yakalama çalışmaları sürüyor.'' diye konuştu.

AA muhabirine konuşan giyim mağazası sahibi Can Muhtar, ''İki gündür dışarı çıkamadık. Kerkük'te çatışmalar herkesi korkuttu ve çok sayıda can kaybı oldu. Dükkanlarımız zarar gördü. Şükürler olsun can kaybımız yok. Güvene ihtiyacımız var. Bunu bize sağlamak hükumetin vatandaşına en sıradan bir görevidir.'' dedi.

Valilik caddesinde kozmetik dükkanı olan Ömer Hasan ise ''Ölmediğimiz için şükürler olsun. Dükkanda büyük zararımız var ama vatan sağ olsun. Kerkük ve Kerküklüler bunu hak etmiyor. Lütfen güven sağlansın.'' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA