'İstanbul 10. Giresun Günleri'

Başbakan Yardımcısı Canikli: (1)'Musul'u DEAŞ'tan temizlemek için, içinde Irak Merkezi Yönetim silahlı kuvvetlerinin de olduğu ciddi bir koalisyon var. DEAŞ, Musul'dan sürülmek isteniyor ama hiçbir hareket yok. Eğer gerçek anlamda orada DEAŞ'tan kurtulmak isteniyorsa bu işi yapacak olan Türk Silahlı Kuvvetleri'dir' 'PKK terör örgütü 40 yıldan beri Irak'ta yuvalanıyor ve oradan Türkiye'ye saldırılarda bulunuyor. Biz bu açıdan da orada bulunmak zorundayız' 'Halledebiliyorsan sen hallet ve Irak'taki PKK varlığını ortadan kaldır, dağıtabiliyorsan o terör örgütü yuvalarını dağıt. Dağıtamıyorsan bırak biz dağıtalım, ki zaten dağıtacağız, kimseye sormayacağız'

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, 'Musul'u DEAŞ'tan temizlemek için, içinde Irak Merkezi Yönetim silahlı kuvvetlerinin de olduğu ciddi bir koalisyon var. DEAŞ, Musul'dan sürülmek isteniyor ama hiçbir hareket yok. Eğer gerçek anlamda orada DEAŞ'tan kurtulmak isteniyorsa bu işi yapacak olan Türk Silahlı Kuvvetleri'dir.' dedi.

Canikli, 'İstanbul 10. Giresun Günleri' programının kapanışında yaptığı konuşmada, organizasyonun önemine değinerek, katkısı ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmasına Giresun milletvekili olmadan önce yaşadığı anıları paylaşarak başlayan Canikli, 2002 seçimlerinden önce Giresunluların kendisinden iki talebi olduğunu anımsatarak, fındık fiyatlarının düzeltilmesi ve Giresun'un teşvik kapsamına alınmasını içeren bu istekleri çok kısa zamanda gerçekleştirdiklerini, bunun sonucunda da Giresunluların kendisini kente girişte davul zurna eşliğinde karşıladığını anlattı.

'Bizim derdimiz, millete hizmetkarlıktır' diyen Canikli, görevi aldığı günden bu yana bu anlayışla hareket ettiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Canikli, bugün Türkiye Cumhuriyeti devletinin hiç olmadığı kadar güçlü olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

'Kim ne derse desin, Türkiye Cumhuriyeti devleti kurulduktan sonra bu devlet ve bu millet, hiçbir dönem olmadığı kadar güçlüdür ve gücünü artırarak devam ettirecektir. Örneğin bölgemizde alınacak olan kararlar, Türkiye olmadan, katılmadan alınamaz. Bundan sonra Türkiye hesaba katılmadan kimse bu coğrafyada at oynatamaz, bunu herkes gördü, görmeye de devam edecek. Türkiye'yi izlemeye devam edin.

Bu mücadele, boş bir cengaverlik mücadelesi değildir, bu bir hak mücadelesidir. Önce bu ülkenin milletinin geleceğinin teminat altına alınması, güvenliğinin sağlanması mücadelesidir. Bu bizim hakkımızdır, hiç kimse bu hakkımızı elimizden alamaz. Eğer Irak'tan, Suriye'den ya da başka bir yerden Türkiye'nin ülke güvenliğini tehdit eden saldırılar varsa, buna kayıtsız kalmamızı kimse bekleyemez. O sıkıntıyı, o tehdidi bertaraf edene kadar işin içinde olmamız gerekiyor ve şu an işin göbeğindeyiz.'

- 'Türkiye birkaç ayda DEAŞ'ı sildi süpürdü, süpürmeye devam ediyor'

DEAŞ ile mücadeleye de değinen Canikli, dünyanın belli başlı devletlerinin kaç yıldan beri bu örgütle Irak'ta, Suriye'de mücadele ettiğini, dünyanın en güçlü devletlerinin bu mücadelesinin uzun zamandır sürdüğünü ya da mücadele ettikleri iddiasında bulunduklarını söyledi.

Canikli, DEAŞ'ı bu topraklardan sürmek için edilen bu mücadeleler sonunda DEAŞ'ın yerinde durmaya devam ettiğini söyleyerek, konuşmasına şöyle devam etti:

'Ne oldu? 4 yıldan beri tık yok. Ama sahneye Türkiye çıktı. Çok kısa süre önce sahneye Türkiye, Türk milleti çıktı. Birkaç ay önce Fırat Kalkanı operasyonunu başlattı ve bütün dünyanın şaşkın bakışları arasında DEAŞ'ı sildi süpürdü, süpürmeye devam ediyor. Suriye'de Dabık diye bir bölge var, 'Kimse Dabık'a giremez' dediler. DEAŞ terör örgütü böyle haberler yaydı.

'Burası çok önemli bir yer, kimse orayı fethedemez, kimse DEAŞ'ın elinden alamaz' dediler. 10 dakika mı sürdü, 20 dakika mı sürdü, o kadar... Türkiye Cumhuriyeti devleti onu da kısa süre içinde, ele geçirilemez denilen Dabık'ı, DEAŞ'tan temizledi. Herkes bizi izlemeye devam etsin.

Şimdi Musul operasyonu yapıyorlar. Irak yönetimi, Türkiye'nin Musul operasyonunda rol almasını istemiyor. Operasyon başlayalı kaç gün oldu, ciddi bir gelişme yok. Musul'u DEAŞ'tan temizlemek için, içinde Irak Merkezi Yönetim silahlı kuvvetlerinin de olduğu ciddi bir koalisyon var. DEAŞ, Musul'dan sürülmek isteniyor ama hiçbir hareket yok. Eğer gerçek anlamda orada DEAŞ'tan kurtulmak isteniyorsa bunun tek bir yolu var, bu işi yapacak olan Türk Silahlı Kuvvetleri'dir.'

- 'Türkiye'nin hiç kimsenin zerre kadar toprağında gözü yok'

Şu ana kadar Suriye'deki operasyonların, TSK'nın bunu yapabileceğini gösterdiğini ama bazılarının bunu görmek istemediğini dile getiren Canikli, bu coğrafyayı en iyi Türkiye'nin bildiğini, Türkiye'nin de hiç kimsenin zerre kadar toprağında gözü olmadığını ifade etti.

Canikli, Türkiye'ye bölgedeki ülkelerden ciddi saldırılar söz konusu olması durumunda ise karşılığının verileceğini belirterek, 'İşte PKK terör örgütü 40 yıldan beri Irak'ta yuvalanıyor ve oradan Türkiye'ye saldırılarda bulunuyor. Biz bu açıdan da orada bulunmak zorundayız, başka çaremiz yok. Halledebiliyorsan sen hallet ve Irak'taki PKK varlığını ortadan kaldır, dağıtabiliyorsan o terör örgütü yuvalarını dağıt. Dağıtamıyorsan bırak biz dağıtalım, ki zaten dağıtacağız, kimseye de sormayacağız. Çünkü bu doğrudan bizim güvenliğimizle alakalı' diye konuştu.

(Sürecek)
Kaynak: AA