Ukrayna'da Yanukoviç Soruşturması

Ukrayna Başsavcısı Lutsenko: 'Amacım çok basit, o da yıl sonuna kadar Yanukoviç ve onun suç organizasyonu ile ilgili dosyayı mahkemeye iletmek'.

Ukrayna Başsavcısı Yuriy Lutsenko, yaklaşık üç yıl önce ülkeyi krize götüren meydan olaylarından sorumlu tutulan devrik Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç hakkındaki iddianameyi yıl sonuna kadar tamamlayarak mahkemeye sunacağını bildirdi.

Lutsenko, Ulusal Savcılık Akademisinde yaptığı konuşmada Yanukoviç ile ilgili dosyanın bu yıl mahkemeye yetişmeyeceğine dair endişeler olsa da sistemin pasifliğine rağmen bu yönde çalıştığını söyledi.

Lutsenko, “Amacım çok basit, o da yıl sonuna kadar Yanukoviç ve onun suç organizasyonu ile ilgili dosyayı mahkemeye iletmek.” ifadesini kullandı.

Geçen yıl şubat ayında Yanukoviç, görevini kötüye kullanma, Ukrayna halkının ve devletinin kaynaklarını yasa dışı kullanarak zenginleşme, kolluk kuvvetleri dahil devlet kurumlarına kendi yakın çevresini yerleştirerek devlet organlarının yetkilerini kendi kişisel çıkarları için kullanma gibi konularda suçlanarak hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Yanukoviç, 2013 yılının kasım ayında Avrupa Birliği ile entegrasyon anlaşmasını imzalamayı reddetmiş, bunun üzerine yönetime karşı başkent Kiev’de Batı yanlısı bir grup Bağımsızlık Meydanı’nda protesto gösterisine başlamış, gösterilere müdahale edilmesi sonrası olaylar büyümüştü. Yanukoviç, zaman içinde olayların ülke geneline sıçraması üzerine Rusya’ya kaçmıştı.
Kaynak: AA