TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Bozoğlu Açıklaması

'Yenilenebilir, temiz ve kuşkusuz yerli enerji üretim biçimlerinin geliştirilmesi sağlanmalıdır'.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Başkanı Baran Bozoğlu, 'Yenilenebilir, temiz ve kuşkusuz yerli enerji üretim biçimlerinin geliştirilmesi sağlanmalıdır' dedi.

Bozoğlu, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, Adana, İçel ve Hatay bölgesinde yapılması planlanan termik santraller hakkında bilgi verdi.

Odası olarak Türkiye'nin imzaladığı Paris İklim Anlaşması sürecini takip ettiklerini, herkesin sağlıklı çevrede yaşama hakkının korunması adına iklim değişikliğine karşı çalışma yaptıklarını dile getirerek, 'Fosil yakıt ile enerji ve elektrik üretiminden uzaklaşılması gerekir. Termik santraller sera gazı emisyon kaynaklarının başında gelmektedir. Ülkemizde yapılan ve yapılması planlanan termik santrallerde ciddi bir artış görülmektedir.' ifadesini kullandı.

Adana, İçel ve Hatay bölgesinde yoğunlaşan termik santral projelerinin sağlıklı yürütülmediğini iddia eden Bozoğlu, şöyle devam etti:

'Projelerin hayata geçirilmesi ile yoğun bir kirlilik yükü ve sera gazı emisyonu artışı Adana, İçel ve Hatay bölgesinde yoğunlaşacaktır. Paris İklim Anlaşmasının koşullarının sağlanmasından uzak olan bu yaklaşım bir an önce sonlandırılmalıdır. Yenilenebilir, temiz ve kuşkusuz yerli enerji üretim biçimlerinin geliştirilmesi sağlanmalıdır. Termik santral projeleriyle iklim değişikliği nedeniyle yaşanan felaketlerin daha da artacağı su götürmez bir gerçektir. Türkiye'de 2014 yılında gerçekleşen ve rapor edilen afet sayısı 500 iken, en sıcak yıl olan 2015'de bu sayı 731'e çıkmış, maddi ve manevi kayıplar yaşanmıştır. Su kıtlığı, kuraklık, tarımsal üretimde gerileme, deniz seviyesinin artışı ile toprak kaybı, yağış rejimindeki değişim nedeniyle oluşacak felaketler, sel, hortum gibi sorunlarla karşı karşıya gelinecektir.'

Bozoğlu, 2009-2013 yılları arası termik bazında enerji üretiminin yüzde 71.6 artış gösterdiğini belirterek, diğer yenilebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretimindeki artışın daha düşük olduğunu dile getirdi.

Adana ve Hatay'da mevcut ve planlanan termik santrallerin kaplayacağı toplam ormanlık alan miktarının yaklaşık 365 hektar olduğunu vurgulayan Bozoğlu, 'Planlanan santrallerin ÇED raporlarında kesilecek ağaç miktarları net olarak belirtilmemiştir. Yalnızca planlanan iki santral projesi kapsamında kesilecek ağaç miktarı 43 bin 156 adet olarak verilmiştir. Yok olan bu ormanlarla birlikte karbondioksit tutma ve oksijen üretim kapasitesinin azalacağı su götürmez bir gerçektir.' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA