Özpetek, Son Filmini İtalya'da Tanıttı

Yönetmen Özpetek: 'Şanslıyım onu fark ettim. İki ülkem, iki şehrim, iki lisanım var ya, o çok güzel oldu'

ROMA – İtalya’da yaşayan Türk yönetmen Ferzan Özpetek, son filmi “İstanbul Kırmızısı'nın (Rosso İstanbul) ön tanıtımını Roma’da yaptı.

Özpetek’in 2014'te yazdığı ilk kitabı “İstanbul Kırmızısı”ndan esinlenerek beyaz perdeye uyarladığı kitabıyla aynı ismi taşıyan son filminin ön tanıtımı, Roma’da pek çok ünlü filmin galasının yapıldığı The Space sinema salonlarında gerçekleştirildi.

Çekimleri geçen Mayıs ve Haziran aylarında İstanbul’da gerçekleştirilen 'İstanbul Kırmızısı'nın tanıtımına, yönetmen Ferzan Özpetek, filmin İtalyan yapımcısı Tilde Corsi, Türk yapımcılardan Zümrüt Arol Bekçe katıldı. Filmden 3 dakikalık tanıtım videosunun gösterildiği etkinlikte, film ekibi, İtalyan basınının sorularını yanıtladı.

Filmin çekildiği sırada Türkiye’de olan olaylara rağmen gerek ekibinin gerekse kendisinin bu filme çekmeye odaklandıklarını anlatan Özpetek, terör gibi hadiselerin Belçika gibi Avrupa ülkelerinde ve dünyanın pek çok yerinde yaşandığını söyledi.

Yapımcılardan Zümrüt Arol Bekçe de filmin çekildiği sırada Türkiye’nin kolay günler geçirmediğini ancak meydana gelen terör saldırıları ve 15 Temmuz darbe girişimine rağmen Tilde Corsi ve Ferzan Özpetek’in filmden asla vazgeçmediğini ifade etti.

Bir soru üzerine bu filminde öncekilerin aksine çok fazla müzik koymadığını belirten Özpetek, 'Müzik ve ses bakımından şehirdeki çılgınca gürültüden yararlandım' dedi.

Filmin oyuncu kadrosunun tamamının Türk olmasına ilişkin bir soru üzerine de usta yönetmen, filmin oyuncularının her birinin ayrı ayrı yıldız olduğunu, hepsinin dünyanın farklı yerlerinde tanındığı aktardı.

- 20 yıl sonra İstanbul’da yeni bir film

Tanıtımın ardından Roma’da yerleşik Türk gazetecilere konuşan Özpetek, böylesine bir prodüksiyonla doğup büyüdüğü memleketi İstanbul’a dönmenin kendisi için önemli olduğunu dile getirerek 'Benim için çok güzel bir tecrübe oldu. 20 yıl aradan sonra Hamam filminden sonra, Harem Suare’yi çekmiştim. Biraz karışıktı, zordu. Harem Suare benim için çok önemli bir filmdi ama bu kadar seneden sonra yeniden dönmek, böyle bir prodüksiyonla yani BKM, bütün onun yarattığı kolaylıklar, onun yarattığı atmosfer…' dedi.

Türk sinema endüstrisinin pek çok bakımdan iyi yerde olduğunu ifade eden usta yönetmen, “Mesela filmin sanat yönetmenini bundan sonra yapacağım film için İtalya’ya getirmeyi düşünüyorum, şimdi ona uğraşıyorum. Filmin makyajcısını, bir sürü elemanı İtalya’ya getirmek isterim. Görüntü yönetmeni diyor ki, ben hiç bu kadar iyi ışıkçılarla çalışmadım.” diye konuştu.

Özpetek, çekimler esnasında filme odaklandıklarını ve ülkede yaşanan olayların çekimleri etkilemediğini belirterek “Tabii ki çevremizde bir sürü olaylar da oldu ama sen filme konsantre olduğun zaman onları hissetmiyorsun' dedi.

- 'İstanbul’da filmle ilgili heyecanı görüyorsun'

Roma’da insanların film çekimlerine tahammülsüz olduğundan daha önce dert yandığı anımsatılan Özpetek, İstanbul’un Roma gibi olmadığına işaret ederek “İstanbul’da sen bir grup insanla çalıştığın zaman onların yüzünden sadece filmle ilgili bir heyecan okuyorsun. O çok önemli bir yönetmen için” dedi.

İstanbul Kırmızısı'nın setinde bir ekip ruhu yarattıklarına dikkati çeken Özpetek, 'Bizim Türk grubuna da onu söyledim hep, 'Bu bizim filmimiz'. O 'bizim filmimiz'i hakikaten hepimiz hissettik. O yüzden de benim için çok güzel bir çalışmaydı.' şeklinde konuştu.

'İtalyan oyuncularla olduğu gibi burada da Türk oyuncularla ilişkim çok güzeldi, çok hoştu' diyen Özpetek, şu sıralar filmin ses montajı ve rengini yaptıklarını, çok iyi ve kaliteli sonuçlar aldıkların söyledi.

- 'İki ülkem, iki şehrim var'

Türkiye’de doğup büyüyen, 1976’dan beri İtalya’da yaşayan ve İtalyan sinemasının önde gelen yönetmenlerinden biri olan Özpetek, bunu önemsediğini aktararak “Şanslıyım onu fark ettim. İki ülkem, iki şehrim, iki lisanım var ya, o çok güzel oldu.” dedi.

20 yıl aradan sonra yine Türkiye’de film çeken Özpetek, şöyle konuştu:

'İlk haftalarda Türkler, sette çalışanlar benim konuşmalarımdan biraz tuhaflık, biraz İtalyanlık hissediyorlarmış. Ben farkında değildim. İlk hafta içinde şunu şöyle yapalım derken, bazen İtalyanca geliyordu aklıma. 20 yıldır ona alışmışım. Onu kafamda Türkçe’ye çevirip, söylüyordum.'

Özpetek, Mayıs ve Haziran aylarında Napoli’de çekmeyi planladığı yeni filminin senaryosunun yazımının bitmek üzere olduğunu açıkladı ve bu filminden sonra belki yine Türkiye’ye film çekebileceğini söyledi.

Başrollerinde Halit Ergenç, Tuba Büyüküstün, Nejat İşler, Mehmet Günsür, Çiğdem Onat, Serra Yılmaz ve Zerrin Tekindor’un yer aldığı 'İstanbul Kırmızısı”nın Mart ayı başında gösterime girmesi bekleniyor.
Kaynak: AA