Hidrosefali Hastası Genç Hayata Sanatla Bağlandı

Gaziantep'te yaşayan, hidrosefali hastalığına yakalandıktan sonra 4 yılda 6 kez beyin ameliyatı geçiren Ay, GASMEK bünyesindeki resim, hat sanatı ve ebru gibi kurslara katılarak yaşama sımsıkı tutunuyor Ayhan Ay:'Sanatsal faaliyetler beni adeta hayata bağladı. Hastalığın iyiye gitmesindeki temel neden, buraya gelip sanatsal faaliyetlerde bulunmamdı'

ÖZKAN BEYER - 'Beyinde su toplanması' anlamına gelen hidrosefali hastalığıyla mücadele eden Gaziantepli genç, son 4 yılda geçirdiği 6 beyin ameliyatı ve süren rahatsızlıklarını katıldığı sanatsal kurslarla unutup hayata tutunuyor.

Henüz 19 yaşındayken hidrosefali rahatsızlığına yakalanan Ayhan Ay, 4 yılda 6 kez beyin ameliyatı geçirdi. Başına takılan şantla beynindeki suyun tahliyesi sağlanan 23 yaşındaki Ay, bir süre sonra da göz kapaklarının hareket etmesini engelleyen kas rahatsızlığı blefarospazm'a yakalandı.

Yaşamının en zor 4 yılını geçiren ve sağlık sorunları nedeniyle psikolojisi de olumsuz etkilenen genç, annesinin tavsiyesiyle Gaziantep Büyükşehir Belediyesine ait Sanat ve Meslek Eğitim Kursları (GASMEK) bünyesindeki ebru, resim ve hat sanatı gibi kurslara başladı.

İlk etapta gönülsüz gittiği kurslara eğitmenlerin de destekleriyle devam eden Ay, yaptığı çalışmalarla yaşama sımsıkı tutunuyor.

Ayhan Ay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, liseden mezun olduktan sonra yaşadığı bir takım sorunlar nedeniyle hidrosefali hastalığına yakalandığını öğrendiğini belirtti.

Kısa sürede 6 kez beyin ameliyatı geçirdiğini, beyninde toplanan suyun tahliyesi için de kafasına 'şant' diye tabir edilen cihaz takıldığını aktaran Ay, 'Bu süreçte bayağı bir sıkıntı atlattım. Hastalığım, eğitim ve sosyal hayatımı çok kötü etkiledi. Yoğun bakıma kadar uzandı. 6 beyin ameliyatına rağmen hiçbir düzelme olmadı. Son ameliyattan sonra tekrar bir rahatsızlık çıktı. Bu sefer de göz kapaklarım kapanmaya başladı, göremez oldum. Zamanla bende kaygı oluştu. Sürekli bir takım sıkıntılar meydana geliyordu. Gözlerimde de sıkıntılar yaşayınca bu durumdan çok etkilendim. Görme engelli insanların takip ettiği çizgileri takip ederek yürüyordum.' diye konuştu.

Göz kapaklarındaki rahatsızlığın da hidrosefali hastalığından kaynaklandığını düşündüğünü belirten Ayhan Ay, Ankara'da yapılan tetkikler üzerine botoks tedavisi sayesinde göz kapaklarını yeniden hareket ettirebildiğini söyledi.

Böylece görme probleminin düzeldiğini anlatan Ay, bu süreçte annesinin tavsiyesi üzerine GASMEK'teki kurslarla sanat öğrenmeye başladığını kaydetti.

- 'Hiçbir beklentim yoktu'

GASMEK'in yaşamı için çok önemli olduğunu dile getiren Ayhan Ay, 'Şu an hayata bağlanmamda en büyük etki GASMEK'tir. Çok soğuk bir şekilde başladım. Hiçbir beklentim yoktu. 16 Haziran'da resim kursuna başladım. Hocalarım sağ olsun bana yardımcı oldu. Hat derslerine katıldım. Hastalığı atlatmamda manevi boyut çok önemliydi. Ben derslere katılınca Hazreti Eyüp'ün hayatını dinledim. Sonra hat kursuna yazıldım. Ardından da başka kurslara katıldım. Burada beden dilini öğrendim, ebru kursuna gittim.' dedi.

Rahatsızlıklarının katıldığı kurslar sayesinde her geçen gün daha iyiye gittiğini ifade eden Ay, şöyle konuştu:

'Sanatsal faaliyetler beni adeta hayata bağladı. Hastalığın iyiye gitmesindeki temel neden, buraya gelip sanatsal faaliyetlerde bulunmamdı. Bir sergi için 'Esma Ağacı' yapmıştım. Bu benim 3,5 ayımı aldı. 'Esma Ağacı'nın yaprakları 98 taneydi. Ortada büyük bir çiçek var. Allah lafzı. Her adın ayrı bir anlamı var. Her çiçekle ayrı ayrı konuşuyorsunuz. Bu sanatsal faaliyet beni nasıl hayata bağlamasın? Belli bir süreden sonra bunlara dalıyorsunuz, hastalığını unutuyorsunuz. Aklınıza bile gelmiyor. Bu tür sanatsal faaliyetlerin çok faydası var. Herkese tavsiye ediyorum.'
Kaynak: AA