EXPO'da, 'Uluslararası Çevre Forumu'

Türkiye'nin ilk kez ev sahipliği yaptığı EXPO 2016 Antalya'da düzenlenen forumda, yapılan sunumlarla çevre kirliliği, küresel ısınma ve iklim değişikliğine dikkat çekildi EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Işık: 'Amacımız küresel ısınma ve iklim değişikliği hakkında bireyleri daha da bilinçlendirmek, risk faktörü oluşturan konulara dikkati çekmek, çocuklarımızı doğaya ve tüm canlılara karşı daha duyarlı yetiştirebilmek'.

EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Fırat Işık, iklim değişikliğinin insanlara dünyadaki çatışmalardan daha fazla zarar verdiğini belirterek 'Amacımız küresel ısınma ve iklim değişikliği hakkında bireyleri daha da bilinçlendirmek, risk faktörü oluşturan konulara dikkati çekmek, çocuklarımızı doğaya ve tüm canlılara karşı daha duyarlı yetiştirebilmek.' dedi.

Merkezi Londra'da olan Liberatum ile EXPO 2016 Antalya işbirliğinde düzenlenen 'Uluslararası Çevre Forumu', EXPO Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Forumun açılışında, kültür, çevre ve iklim değişikliğine yönelik hazırlanan 'Bu iklimde' isimli belgeselin prömiyeri yapıldı.

'Gelecek nesiller için yeşil bir dünya' sloganıyla düzenlenen ve 'tarih', 'biyoçeşitlilik', 'sürdürülebilirlik' ve 'yeşil şehirler' konularının işlendiği forumda yapılan sunumlarla çevre kirliliği, küresel ısınma ve iklim değişikliği masaya yatırıldı.

Genel sekreter Işık, yaptığı konuşmada, savaşlar, terör eylemleri, depremler ve sel felaketlerinin yanı sıra bir küresel felaketin de küresel ısınma ve iklim değişikliği olduğunu söyledi.

İnsanların ekonomik çıkarlarının zedelenmesinden korktukları için küresel ısınma ve iklim değişikliğini kabullenemediğini anlatan Işık, 'Maalesef bu felaketin etkilerini şimdiden görmeye başladık. Binlerce yıl önce 5 derecelik iklim değişikliğinin buzul çağının başlamasına neden olduğunu biliyoruz. İklim değişikliğinin insanlara dünya üzerindeki çatışmalardan daha fazla zarar verdiği ortadadır.' dedi.

Işık, Dünya Sağlık Örgütünün raporlarına göre, 2012'de hava kirliliği yüzünden dünyada 7 milyon kişinin öldüğünü ifade etti. İklim değişikliğinin neden olacağı kuraklık ve kıtlık gibi nedenlerden dolayı 2050'ye kadar 700 milyon kişinin göç edeceğinin hesaplandığını dile getiren Işık, şöyle konuştu:

'EXPO 2016 Antalya olarak çiçeğin saflığı, çocuğun geleceği temsil etmesi nedeniyle 'Çiçek ve Çocuk' teması, 'Gelecek nesiller için yeşil bir dünya' sloganıyla yola çıktık. Amacımız küresel ısınma ve iklim değişikliği hakkında bireyleri daha da bilinçlendirmek, risk faktörü oluşturan konulara dikkati çekmek, çocuklarımızı doğaya ve tüm canlılara karşı daha duyarlı yetiştirebilmek. '

Liberatum kurucusu Pablo Ganguli de dünyada karşı karşıya olunan en büyük krizin çevresel sorunlar olduğuna işaret ederek bu krizin doğanın bir intikamı olduğunu ve bir kabus olarak karşılarına çıktığını vurguladı.

EXPO'nun bölgedeki ve ülkedeki gençleri, çevrenin önemi ve nasıl korunması gerektiği konusunda eğittiğine değinen Ganguli, bu nedenle forumun EXPO 2016 Antalya işbirliğiyle gerçekleşmesinin önemli olduğunu bildirdi.

- 'Dünyaya çok kötü davrandık'

Bisikletiyle dünyayı dolaşan gezgin ve kaşif Leon McCarron da 'Günümüzde Yaban Hayatın Önemi' konulu sunum yaparak dünyanın farklı ülkelerinde yaptığı gezilerdeki gözlemlerini paylaştı.

Çöllerden buzullara kadar pek çok farklı yaşam şartlarında insanların yaşamlarını sürdürdüğüne tanık olduğunu dile getiren McCarron, dünyanın korunması için yapılabilecek pek çok şey olduğunu aktardı. McCarron, 'Dünyaya çok kötü davrandık. Hala bunu değiştirebiliriz. Bu gezegenin koruyucuları, hizmetkarları olabiliriz. Sorumlu olmalıyız. Somut adımlar atmamız gerekiyor. Buna bireysel olarak başlayabiliriz. Yerel olarak hareket edip, küresel olarak düşünmeliyiz.' dedi.

Öte yandan, forumda yapılan konuşmalar, Kasım ayında Marakeş'te düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nda sunulacak.
Kaynak: AA