Beyoğlu'nda 'Güldüren Tezgah'

İstiklal Caddesi'ndeki tezgahında ağzı maviye boyayan sakız, yapay böcek, kaşıntı tozu gibi onlarca farklı şaka malzemesi satan Muammer Aksoy, yüzleri güldürüyor Aksoy, ideal şaka malzemeleri önerdiği müşterilerinin, neşeli tutumu ve esprili karakteriyle eğlenceli vakit geçirmesini de sağlıyor Prof. Dr. Saygılı: 'Şakalar dostluğu perçinler. İnsandaki olumsuz duyguları pozitife çevirmede faydalıdır'

MUSAB TURAN - Beyoğlu İstiklal Caddesi'ndeki küçük tezgahında şaka malzemeleri satan Muammer Aksoy, esprili karakteriyle müşterilerinin yüzünü güldürüyor.

Taksim Meydanı'ndan İstiklal Caddesi boyunca yüründüğünde sağ tarafta kalan Balık Pazarı'nın girişinde, onlarca balık ve takı tezgahı arasında eğlence severleri neşelendiren bir tezgah dikkati çekiyor.

Burada şaka malzemeleri satan Muammer Aksoy'un işportacı tezgahı, İstanbul'un stresli yaşamından bunalanlara komik anılar sunuyor.

Çivili pansuman yapılmış parmak, ağzı maviye boyayan sakız, yapay böcek, kaşıntı tozu, patlayan sigara ve onlarca farklı şaka malzemesi, yerli ve yabancı şaka müdavimlerinin eğlenceli vakit geçirmesini sağlıyor.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Aksoy, son 20 yıldır şaka severlere eğlenceli malzemeler sattığını belirterek, 'İstanbul'un zorlu ve sıkıntılı hayatı herkesin malumu… Günün stresini azaltacak şaka araçlarını şaka severlerle buluşturuyoruz. İnsanların yüzlerinin gülmesine katkı sağlayabiliyorsak ne mutlu bize.' dedi.

Yapılacak şakaların iş ve aile ortamlarına eğlence getirdiğini söyleyen Aksoy, şu örnekleri verdi:

'Ofis ortamında yapılacak bir şakadan örnek verirsek, çayın içine attığınızda içinden 5 santimetre uzunluğunda yapay solucan çıkan küp şekerimiz var. Arkadaşınızın iğrenmesini sağlayacaktır ama sonunda birlikte kahkahalarla gülebilirsiniz. Arkadaşınız da misilleme olarak sizin beyaz gömleğinize 3 dakikada çıkan mürekkebimizden dökecektir.

Çiğnendiği zaman ağzınızı kırmızıya ya da maviye boyayan sakızlarımız mevcut. Yıkayınca geçiyor tabi. Yapay böcekler ofisteki sıkıcı günleri neşelendirecektir. Müdavimlerimiz yurt içinden ve dışından sürekli gelerek sevdiği şaka malzemelerini alır.'

- 'Şaka ortamı renklendirir'

Şakacılığı yaşam tarzı haline getiren Aksoy'un müşterileriyle diyaloğu da kendine has. Aksoy, neşeli tutumu ve esprili karakteriyle tezgahına gelenlere ideal şaka malzemelerini öneriyor.

Aksoy, özellikle öğrencilerin muzip şaka malzemelerine rağbet gösterdiğini anlatırken, 'Şaka insanların bulunduğu ortamı renklendirir, şenlendirir. İnsanlar birbirini kırmayacak şekilde eğlenceli şakalar yapınca biz de mutlu oluyoruz.' diye konuştu.

- 'Şakalar dostluğu perçinler

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefa Saygılı, şakaların bireyler arasındaki içtenlik ve yakınlığı artırdığını söyledi.

Özellikle büyük şehirlerde trafik, gürültü ve tempolu iş hayatı yaşayanların şakalarla stres attığını belirten Saygılı, 'Şakalar dostluğu perçinler. İnsandaki olumsuz duyguları pozitife çevirmede faydalıdır. İnsanlar günlük sıkıntılarını, dertlerini şakalarla unutabilir. Ancak bir şartı var tabi, karşı tarafı rencide etmemeli şakalar. Kişiyi aşırı korkutacak eşek şakalarından uzak durulmalı.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA