23 Yıllık Hastalığına Şifayı Nakille Buldu

Kalıtsal polikistik böbrek hastalığı nedeniyle 23 yıl diyetle yaşayan, 11 yıl da diyaliz tedavisi gören Güntürk, bağışlanan böbreğin nakledilmesiyle sağlığına kavuştu Güntürk: 'Sonunda makineye bağlı yaşama mahkum olmuştum, nakil oldum şimdi her şey yolunda. En büyük üzüntüm çocuklarıma kötü bir miras vermişim, 3 çocuğum da aynı hastalıkla yaşıyor'

EFSUN YILMAZ - Kalıtsal polikistik böbrek hastalığı nedeniyle 23 yıl diyetle yaşayan, 11 yıl da diyaliz tedavisi gören Fatime Zehra Güntürk, böbrek nakliyle sağlığına kavuştu.

Eşi Hasan Güntürk ve 3 çocuğuyla Muğla'da yaşayan Güntürk, 35 yaşındayken yüksek tansiyon şikayetiyle doktora başvurdu.

Sürekli yükselen tansiyonunun nedeni araştırılınca 'polikistik böbrek' hastası olduğu anlaşılan Fatime Zehra Güntürk'ün böbreklerinde sürekli kist geliştiği anlaşıldı.

Kalıtsal polikistik böbrek hastalığının kist oluşumunun yanı sıra damarlarda ve kalp kapaklarında bozukluklara neden olduğunu ve tedavisinin de bulunmadığını öğrenen Güntürk, doktor kontrolünde özel diyet ve tansiyon tedavisi uyguladı.

Diyete rağmen böbrekleri 2005 yılında iflas eden Fatime Zehra Güntürk, diyaliz tedavisi almaya ve böbrek bağışı beklemeye başladı.

Hastalığın genetik olduğunu öğrendikten sonra yakın çevresini uyaran Güntürk'ün 3 çocuğunda da aynı hastalığa rastlandı.

Nakil için geçen yıl hastaneye başvuran Fatime Zehra Güntürk, 30 Eylül'de ameliyata alındı ve böbrek bağışıyla hayata tutundu.

- İlk nakil şansını kaybetti

Bugün 3 çocuk ve 2 torun sahibi olan 58 yaşındaki Güntürk, yıllarca umutla kadavradan bağış beklediğini ifade etti.

Polikistik böbrek hastalığına kardeşlerinde rastlanmamasına sevindiğini, ancak çocuklarında görülmesine üzüldüğünü kaydeden Fatime Zehra Güntürk, 'Hastalığın ilaç tedavisi yok, sadece diyeti var. Benim yaşadıklarımı onlar da yaşayacak diye korkuyorum.' dedi.

Sıkıntılı hastalık sürecinin çok uzun sürdüğünü ifade eden Güntürk, 5 yıl diyaliz tedavisi aldığını, ardından periton diyalize geçtiğini, sonunda da nakil için çağrıldığını belirtti.

Nakil için eylül ayı başında hastaneye gittiğini ifade eden Fatime Zehra Güntürk, gerekli tetkikleri önceden yaptırmadığı için nakil şansını kaybettiğini anlattı.

Büyük bir üzüntüyle evine döndüğünü, nakil öncesi tetkiklerini yaptırdığını ve yine beklemeye başladığını kaydeden Güntürk, şöyle konuştu:

'Bu hastalığın tanısı bana 23 yıl önce konuldu. Maalesef ilaç tedavisi yok. Sonunda da makineye bağlı yaşama mahkum oldum. İlk bağış müjdesi alıp da hastaneye gittiğimde, benden istenen kalp tetkiklerini yaptırmadığım için eli boş dönmüştüm. Oysa bize 'her an bağış çıkacak gibi hazır olun, kendinize iyi bakın' diyorlardı. Kendimi hazırlayıp umutlanmıştım. Nitekim bir hafta arayla ikinci müjde geldi. Denizli'de kızımın yanındaydım, uçarak geldim. Nakil oldum, şimdi her şey yolunda. Ancak çok büyük üzüntüm, çocuklarıma kötü bir genetik miras vermişim. Oğlum Ahmet (41), İsmail (36) ve 2 çocuk annesi kızım Şule de polikistik böbrek hastası. İlacı yok, tuz, kırmızı et ve bakliyat kısıtlamalı diyeti var. Sürekli doktor kontrolündeler ama yaşadıklarımı onlar da yaşayacak diye korkuyorum.'

Nakil olan annesine refakat eden Fatime Zehra Güntürk'ün en büyük çocuğu Ahmet Güntürk ise 'Kader böyleymiş. Doktorların önerilerini dinleyerek, diyete uymaya çalışarak yaşıyoruz.' diye konuştu.

Nakil ekibinde yer alan Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok ise hastanın sağlığına kavuşmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Güntürk'ün polikistik böbrek hastalığı nedeniyle böbreklerini kaybettiğini ifade eden Ok, 'Hastamız şimdi yeni böbreğiyle diyalizsiz bir yaşama başladı.' şeklinde konuştu.
Kaynak: AA