Zehirli Mantar Uyarısı

Kavak İlçe Sağlık Müdürü Fatih Aydın, doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan mantarların yenilmesinin ölümle sonuçlanabildiğini belirtti.

Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zehirli mantarla zehirsiz mantarların kesin ayırıcı bir özelliğinin olmadığını, birbirlerine benzediklerine dikkati çekti.

Halk arasında hiçbir ilmi değeri olmayan 'çayırda yetişen, ağaçta yetişen veya kurutulmuş, pişirilmiş, sirkeli ve tuzlu suda kaynatılmış, yoğurtla yenilen mantarın zehri gider, zehirsiz hale gelir' şeklinde sözlerin tamamen yanlış olduğunu anlatan Aydın, bu sözlere itibar edilmemesi gerektiğini söyledi.

Zehrin niteliğine göre zehirlenme belirtilerinin mantar türlerinin yenilmesini takiben 2 ila 6 saat sonra çıktığını bildiren Aydın, şunları kaydetti:

'Zehirlenme belirtisi bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinde ise 6 saat sonra ortaya çıkabilir. Mantar yiyen kişide sersemlik, uyku isteği, bulanık görme, ağızda metal tadı, bulantı, kusma, ishal, ateş, karın ağrısı gibi durumlar görülmesi halinde zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Bu tür durumların önüne geçebilmek için doğal alanlarda yetişen yabani mantarların kesinlikle yenilmemesi, kültür mantarlarının tercih edilmesi gerekir.'

Kaynak: AA