YTB 5 Bin 428 Uluslararası Öğrenciye Burs Verecek

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca (YTB) uluslararası öğrencilere verilen Türkiye Burslarından 2016 döneminde 5 bin 428 kişi yararlanacak.

Türkiye'nin vizyon projelerinden olan Türkiye Burslarına bu yıl da dünyanın pek çok ülkesinden başvurular geldi. Türkiye'yi dünyada eğitim alanında daha da öne çıkaran burslar için Afganistan, Yemen, Mısır, Pakistan ve Filistin başta olmak üzere 175 ülkeden 93 bin 229 kişi başvurdu. Suriyeli öğrencilerin başvurusu ayrıca değerlendirildi. Suriyeli öğrencilerin başvurusu da eklendiğinde Türkiye Burslarına başvuran öğrenci sayısı 114 bin 652’ye ulaştı.

YTB uzmanlarınca yapılan değerlendirme ve mülakat sürecinin ardından, dünyadan 3 bin 988 öğrencinin yanı sıra bin 440 Suriyeli öğrenci Türkiye'de burslu eğitim alma imkanına kavuştu. Böylelikle, bu yıl için Türkiye Burslarını kazanan öğrenci sayısı 5 bin 428’e yükseldi.

Öğrenciler, en fazla sosyal bilimler, mühendislik ile iş ve yönetim bilimleri alanlarındaki bölümleri tercih etti.

-Türkiye Bursları

Türkiye'nin dünyada bir eğitim üssü haline gelmesi hedefi doğrultusunda uluslararası öğrencilerin Türkiye'de kamu kaynaklı yüksek öğrenim bursuyla eğitim almalarına fırsat veren Türkiye Bursları Programı kapsamında, dünyanın dört bir yanından binlerce öğrenci Türkiye'de akademik eğitim alıyor.

Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine yönelik 1992'de başlatılan burslar, 2012'de Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının devralmasıyla tüm dünyaya, Türkiye Bursları adı altında yayıldı.

Her yıl belirlenen dönemlerde Türkiye Burslarına başvuran öğrencilerden değerlendirme aşamasını geçenler sözlü mülakata alınıyor.

Başkanlığın tespit ettiği ülkelerde, kurum uzmanları ve akademisyenler öğrencilerle bire bir mülakat yapıyor. Başarılı olan öğrenciler, Türkiye'ye gelmeye hak kazanıyor. Türkiye'de öğreniminin ilk yılında Türkçe eğitimi alan adaylar, tercihleri doğrultusunda üniversitelere yerleştiriliyor.

Lisans, yüksek lisans ve doktora seviyelerinde burs verilen program kapsamında, öğrenciler barınma ve beslenme yardımından da faydalanıyor. Türkiye Bursları kapsamında her yıl 5 bin uluslararası öğrenci Türkçe de öğreniyor.

Kaynak: AA