Van'da, 'Uluslararası Sadi-İ Şirazi Paneli' Düzenlendi

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ve İran Tebriz Üniversitesi iş birliğiyle Van'da, 'Uluslararası Sadi-i Şirazi Paneli' düzenlendi.

Prof. Dr. Cengiz Andıç Kültür Merkezi'nde gerçekleşen panele, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ile Prof. Dr. Mohammad Reza Pur Muhammedi başkanlık etti.

Panele katılan Van Valisi İbrahim Taşyapan, Sadi-i Şirazi'nin herkesin geçmişinde fikirleri, sözleri, gönlünü coşturan bir büyük olduğunu belirtti.

Bugün onu anmak için toplandıklarını kaydeden Taşyapan, şunları söyledi:

'İran bizim kadim bir dostumuz, komşumuz ve kardeş ülkemizdir. Onlarla komşu olmamız, YYÜ ve İran'daki farklı üniversitesiler ile aramızda kültürel bağlar oluşmaktadır. Burada bilimsel çalışmalar yapılmakta, karşılıklı ziyaretler gerçekleşmektedir. Bunlar sadece bilimsel temelde değil, aynı zamanda ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerimizi de İran devletiyle üst düzeyde sürdürmekteyiz. Bundan büyük memnuniyet duyduğumuzu İranlı dostlarımızın huzurunda söylemek isterim. Sadi-i Şirazi bizim çocukluğumuzda bildiğimiz bostan eseriyle gençliğimizde her zaman başımızın ucunda okuduğumuz bir kitaptır. Bu eser bundan 300 ila 500 sene önce söylenmiş değil, halen canlılığını koruyan, hayatımıza yön veren, ışık tutan öğütler sözlerdir. Bunun gücünü de insanı mihver alan Kur'an-ı Kerim'nden almıştır.'

YYÜ Rektörü Battal ise, etkinliğin hem Türkiye'nin hem de diğer ülkelerin yararına olması için gayret sarf ettiklerini söyledi.

Türk üniversitelerinin yurt dışı üniversitelerle yaptıkları bilimsel ve kültürel işbirliklerinin ülke için önemine vurgu yapan Battal, 'Bizler de, bu felsefeyi önemsemekte ve uzun bir süredir başta komşularımız olmak üzere birçok farklı ülkelerle bilimsel ve kültürel ortak anlaşmalar ve protokoller yapmaktayız. Kardeş ülke İran'daki çeşitli üniversitelerle de bilimsel içerikli protokoller yapılmıştır. Bunun neticesinde, geçmişte bazı bilimsel toplantılar düzenlenmiş, bu faaliyetlerin bilim dünyasına faydalı olması için gayret sarf edilmiştir.' dedi.

Her iki komşu ülke arasındaki bilimsel ve kültürel işbirliğini önemsendiklerinin altını çizen Battal, şöyle devam etti:

'Yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Türkiye ile İran, içinde barındırdıkları, harmanladıkları kültürel zenginlikleri, tarihi ve edebiyatları ile her dönem birbirlerini etkilediler. Birçok disiplinde araştırmacılar için eşsiz kaynaklar ve çalışma alanları oluşturmuş YYÜ ve İran Tebriz Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenledikleri Uluslararası Sadi-i Şirazi Paneli de her iki ülkenin seçkin bilim adamlarını katkı sağlayacaktır. Bu bağlamda, bu coğrafyaların bize sunduğu en büyük değerlerden birisi olan Sadi-i Şirazi de özellikle İslam edebiyatında insanı merkeze alan, insanın evrendeki varlığını tartışan, insanı tanımaya ve anlamaya yönelik değerli eserler kaleme almıştır. Tasavvufi düşüncenin izlerini taşıyan bir anlayışla tüm insanlığa olgunlaşmanın yollarını göstermiştir.'

Panele, YYÜ ve İran Tebriz ve Kırıkkale üniversitelerinden öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA