Türk Kızılayı Kan Bağışı Hedefine Koşuyor

Geçen yılın 9 ayında 1 milyon 419 bin 20 ünite kan toplayan Türk Kızılayı, bu yılın aynı döneminde yüzde 12 artış sağlayarak 1 milyon 590 bin 959 ünite kan topladı Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık: 'Artık kan bağışı sayımız yılda 2 milyonu aşıyor. Kampanyalarımızla düzenli kan bağışçısı oranını da arttırmaya çalışıyoruz'

ONUR ORHAN - Türk Kızılayı, geçen yıl Ocak-Ekim döneminde topladığı 1 milyon 419 bin 20 ünite kanı bu yılın aynı döneminde yüzde 12 artışla 1 milyon 590 bin 959 üniteye çıkarttı.

Türkiye'de 3 bin 116 personel, 17 bölgedeki 65 kan bağış merkezi ve mobil kan bağışı araçlarıyla hizmet veren kurum, gönüllü, güvenli ve düzenli kan bağışı programını 2005 yılından itibaren sürdürüyor.

Geçen yıl 9 aylık dönemde 1 milyon 419 bin 20 ünite kan toplayan Türk Kızılayı, bu yılın aynı döneminde 1 milyon 590 bin 959 ünite kan topladı. Buna göre Kızılay, kan bağış oranında geçen yıla göre yüzde 12'lik bir artış sağladı.

Kan bağışında bulunanların yüzde 13'ü kadın, yüzde 87'si erkeklerden oluştu. Geçen yıl kadın bağışçıların oranı yüzde 11 olarak kayıtlara geçmişti.

Kan bağışında geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Ege Bölge Kan Merkezi (İzmir BKM) birinci sırada yer aldı. 9 aylık dönemde bağışlanan kanların yüzde 16'sını Ege BKM gerçekleştirirken, bunu yüzde 11 ile Avrupa BKM (İstanbul Avrupa Bölge), yüzde 10 ile Orta Anadolu BKM (Ankara Bölge) takip etti.

- En fazla artış yaşayan bölge Van oldu

Bu yılın 9 aylık döneminde alınan kanların geçen yılın aynı dönemine göre değişimine bakıldığında en fazla artışı yüzde 37 ile Van BKM gerçekleştirdi. Artış oranında yüzde 23 ile Samsun ikinci, Malatya BKM üçüncü, yüzde 22 ile Kuzey Marmara BKM dördüncü sırada yer aldı.

Kan bağışında bulunan bağışçıların yaş grubuna bakıldığında ise yüzde 50'si 25-44, yüzde 29'u 18-24, yüzde 22'si ise 45-65 yaş aralığı olarak kayıtlara geçti.

Yılın 9 ayındaki hedeflerde yüzde 106'lık bir başarı gösteren Türk Kızılayı, yıl sonunda minimum 2 milyon 100 bin ünite kan toplayarak, ülke kan ihtiyacının yüzde 84'ünü karşılamayı hedefliyor.

- 'Kan bağışında çok ciddi mesafe aldık'

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kan bağışının önemli bir mesele olduğunun vatandaşların bilincine yerleştiğini, 2005'ten beri yürütülen bu hayati çalışmanın sonuçlarının kendilerini gururlandırdığını söyledi.

Ülke genelinde 17 bölge kan merkezi, 65 kan bağışı merkezi, 53 kan alma birimi ve 150 mobil kan alma ekibiyle her gün 250'den fazla noktada kan bağışı topladıklarını bildiren Kınık, 'Çok ciddi mesafeler aldık. Artık kan bağışı sayımız yılda 2 milyonu aşıyor. Kampanyalarımızla düzenli kan bağışçısı oranını da arttırmaya çalışıyoruz. Nüfusumuzun sadece yüzde 3'ü kan bağışı yapıyor. Bunu gelişmiş ülkelere yaklaştırmalıyız.' diye konuştu.

Kınık, sadece teknik anlamda değil, insan kapasitesi anlamında da önemli mesafeler aldıklarına dikkati çekerek, 'Bölge kan ve kan bağış merkezlerimizin sayısı arttıkça personel sayımızı artırdık. Kurum içi eğitimlerimizi ise günün şartlarına göre düzenledik. Ayrıca, vatandaşlarımızın kan bağışına daha fazla ilgi göstermeleri, bağışta bulunmaları için tanıtım çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA