THY Genel Müdürü Kotil'den Veda Mesajı

Temel Kotil: 'Türk Hava Yollarından ayrılma kararımı, şahsıma hava ve uzay teknolojileriyle ilgili yeni bir görev teklif edilmesinden dolayı almış bulunuyorum. Önemli bir görevi yerine getirmek üzere THY’den ayrılıyorum'

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, görevinden ayrıldığını çalışanlara yolladığı veda mesajıyla duyurdu.

Kotil, mesajında 2005 yılının Nisan ayından bu yana görevini gururla sürdürdüğünü ifade ederek, THY Genel Müdürlüğü görevinden bugün itibarıyla ayrıldığını belirtti.

2003 yılının Mart ayında teknikten sorumlu genel müdür yardımcısı olarak katıldığı THY ailesinin tüm üyeleriyle birlikte büyük başarılara imza attıklarını ifade eden Kotil, 'Türkiye’nin dünyadaki en önemli markasını inşa eden böyle bir ailenin üyesi olmaktan çok büyük bir mutluluk duyuyorum. Görev yaptığım süre boyunca birçok zorlu dönemeci birlikte aştığımız bütün çalışma arkadaşlarıma minnet borçluyum. Artan ivmesiyle bir küresel oyuncu haline gelen Türk Hava Yolları sadece bir şirket değil aynı zamanda on üç yıl boyunca acı tatlı anılarımın geçtiği bir yuva oldu bana.' ifadelerini kullandı.

Kotil, 2005 yılında devraldığı genel müdürlük pozisyonunun başlangıcında THY'nin 102 noktaya uçan, haftada 2 bin sefer yapan, yılda 12 milyon yolcu taşıyan, 73 uçaklık filosu olan bir havayolu olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:

'2015 yılı sonu itibariyle uçtuğumuz nokta sayısı 282’ye, haftalık sefer sayısı 9 bine, yıllık yolcu sayısı 61 milyona ve uçak sayısı 299’a ulaştı. Yılda ortalama yüzde 30 büyüyerek 1,4 milyon transfer yolcudan 18,4 milyon yolcuya ulaştık. Dünya pazarındaki payımız yüzde 0,5’ten yüzde 2’ye çıktı. Kırkıncı sıradan yükselerek dünyanın en büyük onuncu havayolu şirketi olduk. 2013 yılından itibaren dünyada en çok yurtdışı noktaya uçan havayolu haline geldik. 2015 sonu itibariyle ise toplam uçuş noktası bazında en yakın rakibimiz İngiltere ve İspanya bayrak taşıyıcılarının yer aldığı International Airlines Group’dan 35 daha fazla noktaya sefer yapmaktayız. Bütün bu süreçte diğer havayollarına karşı dört kat büyüdük. Şirketimiz yükselirken İstanbulumuz da yükseldi. Türk Hava Yolları artan uçuş ağı ile İstanbul’u çok önemli bir transfer merkezi haline getirdi. Bu sürecin İstanbul’da inşaatı süren yeni havalimanıyla daha üst noktalara taşınacağından hiçbir şüphem yoktur. Bütün çalışma arkadaşlarıma bu yolda en içten dileklerimle başarılar diliyorum.'

Görev yaptığı sürede finansal performansın da göz doldurduğunu kaydeden Kotil, bu süreçte iki milyar dolardan on milyar dolara ulaştıklarını, kar oranlarının yaklaşık yüzde 18 olduğunu bildirdi.

Kotil, bu dönemde şirketin servis kalitesini arttırıp, maliyetlerini kontrol etmeyi başardıklarına dikkati çekerek, 'Avrupa’nın en büyük havayollarından koltuk/kilometre maliyetimiz yüzde 20-30 oranında daha düşük gerçekleşti. Bu süreçte Türk Hava Yolları olarak ülkemizin en önemli işverenlerinden biri de olduk. Yeni iş olanakları sağlayarak istihdama katkı yaptık. Pilot sayımız 640’tan 4 bin 500’e, kabin personeli sayımız ise bin 700’den on bini aşan sayıya ulaştı.' değerlendirmesini yaptı.

Temel Kotil, genel müdürlüğü sürecinde Afrika’ya özel bir önem verdiklerini, yalnızca dört noktaya uçarken bu sayıyı 48’e çıkardıklarını belirtti.

'Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın işaret ettiği 2023 hedeflerine istinaden Türk Hava Yolları’nın da hedefleri bulunuyor.' diyen Kotil, THY'nin 2023 yılında 500’den fazla uçak, 120 milyon yolcu sayısı ve 24 milyar dolar ciro hedefine ulaşacağına inancının tam olduğunu kaydetti.

Kotil, mesajına şöyle devam etti:

'Türk Hava Yollarından ayrılma kararımı, şahsıma hava ve uzay teknolojileriyle ilgili yeni bir görev teklif edilmesinden dolayı almış bulunuyorum. Türkiye’nin hava ve uzay teknolojilerinde birçok projesi bulunuyor ve bu alanda önemli yatırımlar yapılıyor. Ben de önemli bir görevi yerine getirmek üzere THY’den ayrılıyorum. Türk Hava Yollarında 2003 yılında başlayan ve bugün sona eren görev sürem boyunca çok değerli yönetici ve çalışanlarımızla birlikte gece gündüz demeden el ele vererek bir başarı hikayesi yazdık. Bu süreçte katkısı olan ve şu anda THY'de bulunmayan arkadaşlarımızı da hatırlatmamız gerekiyor. Sizler bu başarı hikayesinin gerçek kahramanlarısınız. Sizlerin emeği ve katkısı olmadan bu başarı mümkün olmazdı. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İştiraklerimizle birlikte 45 bin kişilik büyük bir aile olan THY’liler başarı hikayesini yazmaya devam edecektir. Ben bugün görevimi devrediyorum, aranızdan ayrılıyorum ama ilelebet bir THY’li olarak şirketimizin hep yanında olacağım.'
Kaynak: AA