Sanayi Kenti Kocaeli'de Çiftçilere Tohum Desteği

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu:'Kocaeli'yi uzaktan tanıyanlar sadece sanayi kenti olarak bilirler. Kocaeli ayrıca tarım kentidir. Verimli topraklarımız var'

Sanayi kenti Kocaeli'de, bin 383 çiftçiye yüzde 50'si hibe bin 200 ton tohum dağıtıldı.

Hasan Gemici Spor Salonu'nda yapılan törene, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu, burada yaptığı konuşmada, köylerin ve çiftçilerin çok önemli değerler olduğunu belirterek, çiftçilere hem bilgi hem de malzeme yönünden destek sağladıklarını bildirdi.

Çiftçilere yarar sağlayacak projeleri her zaman desteklediklerini aktaran İbrahim Karaosmanoğlu, şunları söyledi:

'12 yıl önce söylemiştik, 'şehirde ne varsa köylerimizde de olacak' diye. Allah'ın izniyle sizlerle beraber dünyadaki köylerden daha gelişmiş hale getiriyoruz. Bu hizmetleri köy ruhunu kaybetmeden, betonlaştırmadan hayata geçiriyoruz. Kocaeli'yi uzaktan tanıyanlar sadece sanayi kenti olarak bilirler. Kocaeli ayrıca tarım kentidir. Verimli topraklarımız var. Büyükşehir Belediyesi olarak Tarım Bakanlığımızla beraber çiftçilerimizin yanında oluyoruz. 2016 bahar döneminde de desteğimizi sürdürdük. Bu kapsamda bin 140 çiftçiye yüzde 50 hibeli 70 ton yem bitkisi tohumu desteği sağlandık. Yapılan bu destek ile birlikte sulu ve kurum tarım alanı olarak 50 bin dönüm tarım arazisi üretime kazandırıldı. 2015 yılı ve 2016 yılı ilkbahar döneminde 2 bin 260 çiftçimize 700 ton yem bitkisi tohumu dağıtımı yapmıştık.'

Yenice köyünden çiftçi İbrahim Tosun, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin verdiği desteklerin çiftçilerin daha rahat bir şekilde ilerlemesini sağladığını belirterek, 'Kazançlar artınca köydeki insanların geliri de artıyor. Traktörü olmayanların aldığını görüyoruz. Daha önceki tohumlarda bazı hastalıklar görüyorduk. Bu tohumlar ile hastalıklar tohumlara rahat bulaşmıyor.' dedi.

Çağırgan köyünden Nihat Öztürk ise daha önce de tohum desteğinden faydalandığını aktararak, 'Büyükşehir Belediyesinin tohum desteğinden çok memnunum. Bu sene de aynı destekten faydalanmak istiyorum. Verim artışı kazandık, ayrıca hibeli olduğu için daha uygun alıyoruz tohumu. Tohumlar çok kaliteli.' ifadesini kullandı.

Daha sonra Tarım-Hayvancılık Destekleme Projesi kapsamında, bin 383 çiftçiye yüzde 50'si hibe olarak arpa, buğday, fiğ, tritikale, çayır mera, karamba (süt otu) ve yem bezelyesi olmak üzere bin 200 ton tohum dağıtıldı.

Kaynak: AA