Moritanya'da Anayasa Tartışmaları

Cumhurbaşkanı Abdulaziz, anayasada değişiklik yaparak cumhurbaşkanlığına bir kez daha aday olacağı yönündeki iddiaları yalanladı Abdulaziz, planlanan anayasa referandumunda milli marş, bayrak ve senatoyla ilgili maddelerde de değişiklik öngördüğünü açıkladı.

Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdulaziz, üçüncü dönem cumhurbaşkanlığına aday olmak için anayasada değişiklik yapacağı iddialarının doğru olmadığını belirtti.

Abdulaziz, siyasi diyalog kapsamındaki ziyaretlerini ardından yaptığı açıklamada, yeniden aday olmak için anayasanın 28'inci maddesini değiştirmeyi planladığı yönündeki haberleri yalanlayarak, cumhurbaşkanlığına bir kez daha aday olmayacağını açıkladı.

Yetkisi dahilinde olmasına rağmen bu amaçla anayasayı değiştirmeyeceğini ifade eden Abdulaziz, 'Anayasanın değiştirilmesini talep etme konusunda bir sıkıntı görmüyorum ve bundan korkmuyorum. Daha önce bunu yapmıştım. Bu da korkmadığımı gösteriyor. Ancak bunun halkı yararına olmadığını düşünüyorum. Bu nedenle özellikle kişisel çıkarlarla ilgili maddelerin bu şekilde kalmasından yanayım.' dedi.

- Anayasada önemli değişiklikler için referandum planı

Moritanya Cumhurbaşkanı, yakın zamanda planlanan anayasa referandumu hakkında da bilgi verdi. Referandumda bazı anayasal kurumlar, milli marş ve bayrakla ilgili maddelerde değişiklik öngördüğünü belirten Abdulaziz, 'Değişiklikler arasında parlamentonun senato kanadının kaldırılması da var.' diye konuştu.

Birkaç gündür devam eden ve bugün sonlanan siyasi diyalog görüşmelerinin, ülkede demokrasinin tesisi konusunda çok önemli olduğunu kaydeden Abdulaziz, 'Kararlar, kişisel çıkarların değil halkın ve gelecek nesillerin yararı gözetilecek şekilde uygulanacak. Moritanya halkının geleceği için ülkede ulusal birliğin güçlendirilmesi son derece önemli.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA