Gümrük Müşavirliğinde Psikolojik Desteğe Dikkat

Uzman Psikolog Naciye Tokaç, gümrük müşaviri olmak için çok zor bir dönemden geçildiğini, bu dönemde psikolojik desteğin çok önemli olduğunu söyledi.

Gümrük Müşavirliğinde Psikolojik Desteğe Dikkat
Dış ticari işlemlerdeki dolaylı temsilci olan gümrük müşavirinin; bir dış ticaret işleminin yürütülmesi sırasında sanayici ve ithalat-ihracatla uğraşanlara müşavirlik hizmeti verdiğini belirten Psikotrepist/Aile Çift ve Evlilik Terapisti Uzman Psikolog Naciye Tokaç, “Gümrük müşavir yardımcısı ve gümrük müşaviri olabilmek için oldukça zor ve badireli bir süreçten geçilmektedir. Üniversite mezuniyeti sonrası bir gümrük müşaviri yanında belirli sürelerle yapılan staj sonrası girilmesi gereken sınavlar vardır. Bu mesleği yapmak isteyen kişilerin bu sınavlarda istenen puanı alarak önce gümrük müşavir yardımcısı olması ardından yine belirli bir süre staj ardından tekrar bu sefer gümrük müşavirliği sınavına girmesi gerekir. Gümrük müşavir yardımcılığı sınavı için 3 hakkı bulunmakta ve bu haklardan başarılı olamaması durumunda sektörde faal olan bir çalışan olmasına karşın meslek erbabı sayılmamakta ve sektör dışına itilmekle yüz yüze kalmaktadır. Aynı sıkıntılar gümrük müşavirliği sınavında Daha da zorlaşmış olarak karşımıza çıkmakta 3 sınav hakkı hem yazılı ve sözlü olarak iki aşamadan oluşmaktadır. Aday yazılı sınavdan başarılı olması halinde Sözlü sınava alınmakta başarısız olması durumunda da hakkını kaybetmekle birlikte yeni baştan sınavlara girmek zorundadır" dedi.

Birçok kişinin kolaylıkla meslek sahibi olduğunu, stajların, üzerine girilen sınavların, bu mesleği yapmak isteyen bireylerde gelecek endişesine ve belirsizliğe yol açtığını belirten Tokaç, "Çoğu kişinin pek farkında olmadığı bu alan ithalat ve ihracat alanında ülkemizin her gün geliştiği göz önüne alındığında çok büyük önem arz etmektedir. Meslekte eğitim veren Gümrük Müşaviri arkadaşım Erkan Yavuz ile konuyla ilgili sohbetimizde mesleğe giriş yapan personelin mesleği öğrenmesi ve pratikte uyguluyor olmasına karşın dar alanda kaldıklarını, verdikleri kurslarla bu alanı ve mesleğe giren arkadaşlarını geniş kapsamda sektöre kazandırmaya çalıştıklarından bahsetmişti. Ancak özellikle son yıllarda bu mesleğin icrası için bilinmesi gereken mevzuatı çok iyi bilen meslektaşlarının sınavlarda başarısız olduklarını tespit etmiş bu başarısızlığın ana nedeninin bilgisizlik değil stres ve kaygı olduğunu belirtmiştir" diye konuştu.

İşte bu noktada Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek müşavirlik sınavlarına hazırlanan bireylere psikolojik destek hizmeti sunmaya başladığını kaydeden Tokaç, "Oldukça geniş bir müfredata sahip olan sınavlara hazırlanan bireylerde yapamama, başarısız olma kaygısı ile gelecek endişeleri yoğun görülmektedir. Bireylerin hem sınava hazırlanmaları noktasında destek sağlarken; aynı zamanda sınava ilişkin olumsuz düşünceleri, bakış açıları ile çalışmaktayım" ifadelerini kullandı.

Bireylerin rahat ve özgüvenli bir şekilde sınavlara hazırlanması için kendilerine güvenmeleri gerekirken, sınav öncesinde ve sınav anında neler yapmaları gerektiği de önemli bir konu olduğunu ifade eden Tokaç, "Birey kendisine ne kadar güvenir, yapabileceğine, başarılı olabileceğine ne kadar inanırsa sınavlarda başarılı olma oranı o kadar artmaktadır. Bu nedenle özellikle özgüven sorunu yaşayan, yapamama ve gelecek endişesi yaşayan bireylerin sınavlarda başarısız olma riski daha yüksektir. Bu nedenle Gümrük Müşavir Yardımcılığı ve Gümrük Müşavirliği sınavlarına hazırlanan bireylerin de olası kaygılarının minimum düzeye indirilmesi için psikolojik destek almaları önemlidir" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA