Duterte'nin ABD'ye İlişkin Açıklaması

Kabine üyeleri, Duterte'nin 'ABD'den ayrılma' söylemine açıklık getirdi.

ZAMBOANGA – Filipinler hükümeti, Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin ABD’yle ilişkileri bitireceği yönündeki sözlerine çıklık getirdi.

Kabine üyeleri, Duterte'nin daha az bağımlılık önerisinde bulunduğunu iddia etti.

Filipinler Dışişleri Bakanı Perfecto Yasay, Duterte'nin sözlerinin, 'geçmişte (ABD'ye) ekonomik ve savunma bağımlılığından kopmak' anlamına geldiğini ifade etti.

Maliye Bakanı Carlos Dominguez ve Ekonomik Planlama Bakanı Ernesto Pernia yayınladıkları ortak bildiride, 'Ülke, Batı ile ilişkilerini sürdürecek ve bizler, komşularımızla daha güçlü bir birliktelik arzu ediyoruz.' ifadesine yer verdi.

Bildiride ayrıca, kültürel benzerlikler nedeniyle bölgede daha iyi anlaşma sağlandığı kaydedildi.

Diğer yandan, ABD'nin Manila Büyükelçisi Philip Goldberg, GMA kanalında katıldığı programda, 'Açıkçası, Duterte'nin ayrılma söylemiyle neyi kastetttiğini bilmiyorum. Ekonomik alanda ilişkilerimiz çok güçlü ve bizim bu konuya bir açıklık getirmemiz gerekiyor.' dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Duterte’nin sözlerini “Açıklanamayacak şekilde yakın ilişki içinde olan iki ülke için uygunsuz” şeklinde değerlendirerek, 'Bizden ayrılacağına yönelik sözleriyle tam olarak neyi kastettiğinin açıklamasını isteyeceğiz.” ifadesini kullanmıştı.

Duterte, Çin ziyareti sırasında yaptığı bir konuşmada ABD Başkanı Barack Obama hakkında daha önce yaptığı ağır hakaretleri tekrarmış ve ABD ile yaptıkları ortaklığın şimdiye kadar kendilerine hiçbir şey kazandırmadığını belirterek, artık eski politikaların tarihe karıştığını, ABD yerine Çin ile yeni ortaklıklara gideceklerini kaydetmişti.

Kaynak: AA