DTÖ'ye Göre Türkiye, Gelişmişlik Düzeyi Açısından 'İstisnai Bir Ülke'

DTÖ, 'Dünya Ticaret Raporu'nun Ekim 2016 sayısında Türkiye'yi gelişmişlik düzeyi açısından istisnai bir ülke olarak niteledi Rapordan: TEC veritabanının çerçevesi sadece gelişmiş ülkelerle sınırlı olmasına karşın Türkiye dikkat çeken bir istisna. Genellikle gelişen/yükselen ekonomi olarak sınıflandırılan Türkiye, bir OECD üyesi olmasından dolayı zaman zaman gelişmiş ülke muamelesi görebiliyor'

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Türkiye'nin, genelde 'gelişmekte olan bir ülke' olarak sınıflandırılmasına karşın zaman zaman 'gelişmiş ülke' muamelesi görmesi nedeniyle istisna oluşturduğunu bildirdi.

DTÖ, 'Dünya Ticaret Raporu'nun Ekim 2016 sayısında Türkiye'yi, gelişmişlik düzeyi açısından 'istisnai bir ülke' olarak niteledi.

'KOBİ'ler için Ticaret Sahalarının Eşitlenmesi' başlığını taşıyan raporda, KOBİ'lerin küresel ticarete katkısını etkileyen faktörler ele alındı.

Bu bağlamda, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından kullanılan 'İşletmenin Niteliğine Göre Ticaret' (TEC) veritabanına değinilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

'TEC veritabanı, ihracatın ve ithalatın partner ülke/bölge ve ekonomik sektörlere göre dağılımını gösteriyor. TEC veritabanında dolar cinsinden kaydedilen ticaret değerleri toplam rakamın hesaplanmasını kolaylaştırıyor. TEC veritabanının çerçevesi sadece gelişmiş ülkelerle sınırlı olmasına karşın Türkiye dikkat çeken bir istisna. Genellikle gelişen/yükselen ekonomi olarak sınıflandırılan Türkiye, bir OECD üyesi olmasından dolayı zaman zaman gelişmiş ülke muamelesi görebiliyor.'

- Türkiye, KOBİ'lerin ihracattaki payı açısından ikinci sırada

Raporda, KOBİ'lerin ihracattaki payları yüzde 50'yi geçen az sayıda ülke olduğu belirtilirken, bunlar yüzde 69 ile Estonya, yüzde 63 ile Türkiye, yüzde 61 ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve yüzde 57 ile İrlanda olarak sıralandı.

'Türkiye haricinde, KOBİ'lerin ihracattaki payının en yüksek olduğu diğer tüm ülkeler Avrupa Birliği (AB) üyesi' tespitine yer verilen raporda, ayrıca Çin, Hindistan, Rusya ve Türkiye gibi yükselen piyasa ekonomilerindeki KOBİ'lerin ticaretteki payının büyük artış kaydettiğine işaret edildi.

Kaynak: AA