Bu Bitkide Yok Yok

Türkiye’de Mekke Çayı olarak bilinen ve aktarların kışın en çok sattığı bitkiler arasında yer alan hibüsküsün, grip, nezle, mide kanserinden koruduğu gibi kolesterole, trigliseride, şekere de iyi geldiği ve zayıflamaya da yardımcı olduğu belirtildi.

Bu Bitkide Yok Yok
Esas ana maddesi bamya çiçeği olan ve halk arasında Mekke Çayı olarak da bilinen Hibüsküs Çayı’nın faydaları saymakla bitmiyor. Arabistan’da çok içildiği ve susuzluğu giderdiği için Mekke Çayı da denilen Hibüsküs Çayı kış bitkisi olarak biliniyor. Vücudun bağışıklığını güçlendirip nezle ve giribe karşı koruyan Hibüsküs Çayı’nın, bunun yanında kolesterole, trigliseride, zayıflamaya, şekeri düşürmeye ve susuzluğa bire bir olduğu belirtiliyor. Hibüsküs bitkisinin Mekke Çayı olarak adlandırıldığını belirten 40 yıllık Elazığlı aktar Selçuk Aktaş, genelde nar çiçeği olarak bilindiğini fakat bamya çiçeği olduğunu aktardı. Çok güzel ve ekşi bir tadı olduğunu dile getiren Aktaş, “Kış sezonlarında en çok sattığımız bir çiçektir. Normal zamanlarda ise kolesterole ve trigliserid için kullanılan ekşi bir çaydır. Aynı zamanda kış çayı olduğu için de vücudun bağışıklığını güçlendirir. Girip ve nezleye karşı korur” dedi.

“Grip, nezleye iyi geliyor, susuzluğu azaltıyor”

Aktaş, C vitamini yönünden zengin olan Hibüsküs Çayı’nın grip ve nezle için kullanıldığını söyledi.

Aktaş, "Şeker hastası olan kişilerde kullanılır. Ekşi olduğundan dolayı şekeri düşürmek için kullanılır. Mekke Çayı demelerinin sebebi Arabistan’da bu çay çok içilir. Sokak aralarında seyyar satıcılar çuval çuval doldurup satıyorlar. Oradaki insanlar genelde biraz daha susuzluğa karşı etkisi olduğundan dolayı çöl iklimi olan yerlerde daha çok satılır. Ekşiliğinden dolayı vücuttaki tükürük bezlerinin çalıştığı söyleniyor. Ondan dolayı susuzluğu azaltıyor” diye konuştu.

“Zayıflatıcı özelliği de var”

Kilosunu 20 liradan sattıkları Hibüsküs Çayı’nın kullanımı hakkında bilgi veren Aktaş, “Eğer şeker hastalığı için kullanılıyorsa 1 dakika kadar kaynatılması lazım. Normal kolesterol ve trigliserid için kullanılıyorsa sıcak suyun içerisinde demlenmesi gerekir. Bir su bardağı suyun içerisine 1 tutam atılır ve günde 2 sefer yapılır. Aç karnına içilmesi tavsiye edilir. Bazı insanlarda göbek kısımlarında oluşan yağları erimesine de faydası olur. Aç karnına içildiği zaman vücuttaki fazla yağların erimesini de sağlar. Çok şifalı bir bitki. Allah insanoğlu için yaratmış olduğu şifalı bitkilerden biride budur” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA