BM'den Afrika Kalkınma Raporu

Rapora göre, Afrika ülkelerinin çoğunda halk yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Birleşmiş Milletler (BM), Afrika ülkelerinin çoğunun hala yoksulluk sınırının altında olduğunu duyurdu.

BM ve Afrika Birliği tarafından ortaklaşa hazırlanan Binyıl Kalkınma Hedeflerinden 2063 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine 2016 Geçiş Raporu, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'daki BM Ekonomik Kurulu (UNECA) binasında tanıtıldı.

Rapora göre, Afrika Birliği’ne üye 54 ülkeden sadece Botsvana, Mısır, Gine, Namibya, Güney Afrika, Svaziland ve Tunus gibi ülkeler, yoksullukla mücadelede başarılı olurken, 12 ülke de hedeflere ulaşma konusunda önemli adımlar attı.

Afrika’nın hala dünyadaki en fazla yoksul insanın yaşadığı yer olduğu belirtilen raporda, kadınlar ve gençler arasında işsizliğin halen çok yaygın olduğu ifade edildi. Gençler arasındaki işsizlik oranının yüzde 21 olduğu hatırlatılan raporda kıtada artan nüfusla birlikte yoksulların sayısının da yükseldiğine dikkat çekildi.

Savaşların ve siyasi istikrarsızlığın yoksulluğun büyümesinde önemli bir etken olduğu aktarılan raporda, Benin, Fildişi Sahilleri, Kenya, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Nijerya gibi ülkelerde fakirliğin giderek arttığı kaydedildi.

BM, 2000 yılında ortaya konan Binyıl Kalkınma Hedefleri'ni 2015'te yenileyerek, 2030 yılına kadar tüm dünyada hayata geçirilmesi amaçlanan 17 yeni hedef koymuştu. Yoksulluğun ve açlığın bitirilmesi, eğitim kalitesinin artırılması, altyapı ve sanayinin güçlendirilmesi gibi konuları kapsayan 17 madde, son olarak Afrika Birliği'nin 2063 yılı için koyduğu sürdürülebilir kalkınma hedefleri ile birleştirilmişti.
Kaynak: AA