ASÜ'de Felsefe Toplantıları

Aksaray Üniversitesi'nde (ASÜ), Felsefe Toplantıları kapsamında 'Turizmin Ekonomik ve Sosyo-Kültürel Etkileri' konulu sunum yapıldı.

Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burak Murat Demirçivi, ASÜ Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, 2015 yılında dünya genelinde turizm hareketine katılanların sayısının 1 milyar 184 milyon seviyesine ulaştığını söyledi.

Demirçivi, kişilerin ikamet ettikleri yer dışındaki bir yere, 12 ayı aşmamak üzere, serbest zaman değerlendirmek ve diğer benzeri amaçlarla yaptıkları ziyaretlerin turizm olarak adlandırıldığını belirterek, şunları kaydetti:

'Serbest zaman kavramı eğlenme, dinlenme, eğitim, akraba ve arkadaş ziyaretleri, kongreler veya sportif aktivitelere katılım olabilmektedir. 2015 yılında turizme katılanların sayısı yüzde 4,6 oranında artarak 1 milyar 184 milyon seviyesine ulaşmıştır. Dünyada, seyahat ederek yer değiştiren insanların sayısı ilk kez 2012 yılında milyar boyutuna ulaşmıştır. 2015 yılındaki turizm hareketliliğinin parasal karşılığı ise 1 triyon 260 milyar dolardır. Avrupa kıtası yüzde 51'lik oranla turizme katılımda, yüzde 36’lık oranla da turizm gelirlerinde ilk sırada bulunuyor. Fransa 2015 yılında 84 milyon turist ağırladı. Liste Amerika, İspanya ve Çin şeklinde devam ediyor. Türkiye ise bu sıralamada 6’ncı durumda. Turizm gelirlerinde ise tablo biraz farklılaşıyor. Gelirler sıralamasında Amerika liste başında yer alıyor.'

Sunumun ardından Demirçivi, toplantıya katılan akademisyen ve öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Kaynak: AA