Akdeniz-Seagull Ekim 2016 Deniz Kirliliği Tatbikatı

Antalya Limanı'nda faaliyet gösteren kuruluşların katıldığı tatbikatta, senaryo gereği liman dışındaki tankerden hortum yırtılması sonucu denize dökülen yakıtın yayılması önlendi.

Antalya Limanı'nda faaliyet gösteren kuruluşların katılımıyla Akdeniz-Seagull Ekim 2016 Deniz Kirliliği Tatbikatı yapıldı.

Antalya Limanı'nda faaliyet gösteren Seagull Martı Deniz Temizliği, Port Akdeniz ve Akdeniz Akaryakıt'ın katılımıyla yapılan ve Sahil Güvenlik Antalya Grup Komutanlığı ile Antalya Emniyet Müdürlüğü Deniz Şube Müdürlüğü ekiplerinin de destek verdiği tatbikatı, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Antalya Emniyet Müdürü Cemil Tonbul da izledi.

Tatbikatta senaryo gereği, 'Zeynep Ka' adlı bir tankerden gemi operasyonu sırasında hortum yırtılması sonucu denize motorin sızıntı olduğu ihbarını alan ekipler, önce vanaları kapatarak kirlilik kaynağını durdurdu. Ekiplerin denizdeki sızıntıyı engellemek için hızla bölgeye intikal ederek bölgeyi solid bariyer ile kontrol altına aldığı tatbikatta, kirlilik sahile yayılmadan hızla önlendi. Bu sırada farklı iki bölgeden daha gelen deniz kirliliği ihbarlarına da müdahale eden ekipler, kirliliğin sahile ulaşmasını özel malzemelerle engelledi.

Tatbikatta kullanılan malzemeleri inceleyen Antalya Valisi Karaloğlu, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, tatbikatların olaylara müdahale yeteneklerini görme açısından önemli olduğuna dikkati çekti. Kurumların koordinasyonunu afet yaşanmadan test etmenin önemine değinen Karaloğlu, acil bir durumda hızlı müdahalenin nasıl yapılacağını görmek için bu tatbikatı yaptıklarını kaydetti.

- 'Deniz bizim soframız'

Antalya'nın turizmin başkenti olduğunu söyleyen Karaloğlu, 'Antalya Türkiye'nin vitrini olan global bir şehir. 640 kilometre sahili olan dünyada deniziyle kumuyla güneşiyle öne çıkmış bir kent. Bu şehirde denizi korumak, kirletmemek, soframızı korumak, kirletmemek gibidir. Deniz bizim soframızdır. En önemli sektör turizm. Turizmin de en önemli varlık sebebi denizdir. Türkiye'de en fazla mavi bayraklı plajı olan şehir Antalya'dır.' dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın denizlerle ilgili çok önemli tedbirler aldığını vurgulayan Karaloğlu, Antalya'nın deniz kirliliğiyle ilgili olası bir olayda bunu ortadan kaldıracak güçlerinin ve yeteneklerinin bulunduğunu söyledi.

Kaynak: AA