Yemen'deki Ateşkes

Cumhurbaşkanı Hadi, Husiler ile devrik lider Salih yanlısı güçlerin ihlallerine rağmen sahadaki komutanlara ateşkese uyulması talimatını verdi.

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Husiler ile devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlısı güçlerin ihlallerine rağmen komutanlarına ateşkese uymaları talimatını verdi.

Yemen Haber Ajansı SABA'ya göre, Hadi, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed ile bir araya geldi. Hükümetin, savaşın durması ve barışın hakim olması konusundaki arzusunu vurgulayan Hadi, 'darbecilerin' ihlallerine rağmen komutanlara ateşkese uymaları yönünde talimat verdiğini aktardı.

Şeyh Ahmed ise ateşkes komisyonunun toplantılarının başlaması, insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması ve kentlerdeki ablukanın kaldırılması gerektiğine işaret etti. Şeyh Ahmed'in ilerleyen saatlerde Suudi Arabistanlı yetkililerle bir araya gelmesi bekleniyor.

BM, Yemen'de 19 Ekim Çarşamba günü yerel saatle 23.59'da ülke genelinde geçerli olmak üzere 72 saatlik çatışmaların durması anlaşmasının yürürlüğe gireceğini duyurmuştu.

Yemen hükümetine bağlı güçler ile Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlıları arasında yaklaşık 2 yıldır süren çatışmalarda 10 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş ve 5 ateşkes yürürlüğe girmişti.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon 26 Mart 2015'te operasyonlara başlamıştı.
Kaynak: AA