Yabancı Gazetecilerin Gözünden Cerablus

BYEGM tarafından gerçekleştirilen organizasyonla Fırat Kalkanı Harekatı'nın sembolü Cerablus şehrini gezen yabancı gazeteciler, ilçedeki değişimin 'şaşırtıcı' olduğunu dile getirdi Arnavut gazeteci Çekmez: 'Burada hakikaten önemli gelişmeler ve baya iyileşmeler var. Özellikle çocukların çok mutlu olduğunu görmek bizi sevindirdi' İngiliz gazeteci Chowdhory: 'Türk hükümetinin şehri yeniden inşa etmek için çok şey yaptığı açıkça ortada'

KEREM KOCALAR - Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünce (BYEGM) gerçekleştirilen program kapsamında, Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus ilçesini gezen yabancı gazeteciler, bölgedeki değişimi 'şaşırtıcı' olarak nitelendirdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin kuzeyinde terör tehditlerine karşı başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında, Özgür Suriye Ordusunca (ÖSO) terör örgütü DEAŞ ve PYD'den temizlenen Cerablus'ta hayat normale döndü.

Savaşın izlerinin birer birer silindiği, harekatın sembolü haline gelen ilçeyi gezen gazeteciler, beklediklerinden daha derli toplu bir şehir bulduklarını, kısa sürede gerçekleştirilen gelişimin şaşırtıcı olduğunu dile getirdi.

Arnavut asıllı gazeteci Beyza Çekmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cerablus'a gelmeden önce insanlık adına kötü bir tabloyla karşılaşmayı beklediğini söyledi.

Gördüğü tablonun, beklediğinden farklı olduğunu anlatan Çekmez, 'Burada hakikaten önemli gelişmeler ve baya iyileşmeler var. Özellikle çocukların çok mutlu olduğunu görmek bizi sevindirdi.' dedi.

Savaş bölgelerinde genellikle açlığın baş gösterdiğini anımsatan Çekmez, şu değerlendirmelerde bulundu:

'İnsanlar, buraya çok miktarda yiyecek geldiğini söylüyor. Görüştüğümüz insanlar bunu dile getirip çok teşekkür ediyor. Halen daha önce yaşadıklarından ötürü kendini tam anlamıyla güvende hissetmeyenler de var aslında ama zamanla onlardaki korkunun da gideceğini gözlemledim. Daha fazla yıkım ve savaşın izini görmeyi bekliyordum. Çok kısa sürede baya izler silinmeye başlanmış. Yeniden inşaatlar olmuş. Bu da bölgenin daha iyiye olacağına işaret.'

- Değişim şaşırtıcı

İngiliz gazeteci Shamim Ara Chowdhory ise Cerablus'a gelmeden önce çok fazla yıkıntı göreceği düşüncesi taşıdığını ancak karşılaştığı tablonun farklı olduğunu söyledi.

İlçedeki değişimin 'şaşırtıcı' olduğuna işaret eden Chowdhory, şunları kaydetti:

'Buradaki az sayıdaki yıkıntının yeniden inşa edilebilmesi için izleri gördük. Burada bulunan insanlar inanılmaz derecede mutlu görünüyor. Karınlarının doyduğundan, kendilerine iyi bakıldığından bahsediyorlar. Türk hükümetinin şehri yeniden inşa etmek için çok şey yaptığı açıkça ortada ama tabii ki kolay bir iş değil. Buna rağmen insanların umutlu olduğu görünüyor.'
Kaynak: AA