'Varlık Alımlarını Azaltmayı Ya Da Uzatmayı Tartışmadık'

ECB Başkanı Draghi:'Toplantıda tahvil alımlarını kademeli olarak azaltmayı (tapering) ya da programın süresini uzatmayı tartışmadık''Aralık ayı toplantımız, gelecek aylarda ne yapacağımızı gösterecek'.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, ekim toplantısında varlık alık programını sonlandırmadan önce tahvil alımlarını kademeli olarak azaltmayı (tapering) ya da programın süresini uzatmayı tartışmadıklarını söyledi.

Draghi, faiz kararının açıklanmasının ardından Frankfurt’ta düzenlenen basın toplantısında, düzenli yapılan ekonomik ve parasal analizlere dayanarak anahtar faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldıklarını bildirdi.

Faizlerin uzun bir süre için mevcut ya da daha düşük seviyelerde kalması yönündeki beklentilerinin devam ettiğini aktaran Draghi, ayrıca aylık 80 milyar avroluk varlık alım programının 2017 yılının mart ayına kadar süreceğini ve gerektiğinde daha da uzatılabileceğini ifade etti.

-'Avro Bölgesi'nde ılımlı ancak istikrarlı bir toparlanma devam ediyor'

Eylül başındaki toplantıdan bu yana elde edilen bilginin, Avro Bölgesi'nde ılımlı ancak istikrarlı bir toparlanmanın devam ettiğini ve enflasyonda beklentiler doğrultusunda kademeli bir artışın gerçekleştiğini onayladığını belirten Draghi, 'Avro Bölgesi ekonomisi, kapsamlı para politikası önlemlerimizle küresel ekonominin ve siyasi belirsizliğin olumsuz etkilerine karşı dayanıklılık göstermeye devam etti.' dedi.

Enflasyon hedefine ulaşmak için gerekli olan genişlemeci parasal duruşu koruma niyetinde olduklarını dile getiren Draghi, 'Bu amaçla gerekmesi durumunda görevimiz dahilindeki tüm enstrümanları kullanarak hareket etmeye devam edeceğiz.' şeklinde konuştu.

Yönetim Kurulu’nun aralık ayı ekonomik verilerini ve Eurosistem çalışmalarını yakından izleyeceğine işaret eden Draghi, 'Aralık ayında, Yönetim Kurulu'nun değerlendirmeleri, 2019 yılını da kapsayan yeni personel makroekonomik projeksiyonlarından ve varlık alım programının gerekmesi durumunda Mart 2017 veya ötesine düzgün uygulanmasını sağlamak için Eurosistem Komitesi'nin çalışmasından faydalanacak.' ifadesini kullandı.

-'Aralık ayı toplantımız, gelecek aylarda ne yapacağımızı gösterecek”

Parasal genişleme programını mart ayı sonrasında da sürdürme veya azaltma konularının bu ayki toplantıda görüşülmediğini belirten Draghi, 'Varlık alım programını kademeli olarak azaltma ya da programın süresini uzatmayı tartışmadık.' diye konuştu.

Aralık ayındaki toplantıda önemli kararlar alınacağına işaret eden Draghi, 'Aralık ayı toplantımız, gelecek aylarda ne yapacağımızı gösterecek.' dedi.

Draghi ayrıca sorulan bir soru üzerine ABD ile Avrupa arasındaki Apple ve Deutsche Bank gibi konuları bir 'politik oyun' olarak görmediğini ve tüm tarafların kuralları uyguladığını kaydetti.
Kaynak: AA