'Türkiyem'in Şairi Dilaver Cebeci'yi Anılacak

Etkinlik, 27 Ekim'de Cem Karaca Kültür Merkezinde gerçekleşecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, 'Türkiyem' şiiri ile tanınan şair, yazar ve akademisyen Dilaver Cebeci'yi özel bir programla anacak.

Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) iş birliğiyle sözlerini yazdığı 'Türkiyem' şarkısı ile gönüllere taht kuran ve milli, dini, tarihi motiflerle bezeli lirik şiirleriyle tanınan Dilaver Cebeci için saygı programı düzenlenecek.

'Türkiyemin Şairi Dilaver Cebeci'ye Saygı' adlı etkinlik, 27 Ekim Perşembe Cem Karaca Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek. Program, şair, radyo ve televizyon programcısı Niyazi Gedik'in sesinden 'Dilaver Cebeci'nin Hayatı' başlıklı kısa tanıtım filminin gösterimi ile başlayacak. Program, oturum başkanlığını İLESAM İstanbul Şube Başkanı Cafer Vayni'nin yapacağı panel ile devam edecek.

Dilaver Cebeci'nin kızı yazar Nazlı Aspay Cebeci Sener, sanatçı Mustafa Yıldızdoğan, şair Yusuf Bilge Büyükboyacı ile yayıncı-yazar İbrahim Metin panelde konuşacak. Panelistler, Cebeci'nin hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında katılımcıları bilgilendirecek. Program, halka açık ve ücretsiz olacak.

- Dilaver Cebeci'nin öz geçmişi

Dilaver Cebeci, 1943'te Gümüşhane'de doğdu. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni 1970'te bitiren Cebeci, Aydın'da öğretmenlik ve halk eğitimi başkanlığı, İstanbul Ortaköy Eğitim Enstitüsü'nde öğretim görevliliği, Diyanet İşleri Başkanlığı'nda neşriyat uzmanlığı ile Üsküdar Kız Lisesi'nde öğretmenlik yaptı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde iktisat tarihi alanında yüksek lisans ve sosyoloji doktorası yapan Cebeci, Marmara Üniversitesi öğretim üyeliğinden emekli oldu.

Şairin ilk şiiri, 1965'te Defne dergisinde çıktı. Cebeci'nin şiirleri, hikayeleri, mensureleri ve mizah yazıları; Devlet, Töre, Bozkurt, Türk Edebiyatı, Türk Yurdu, Güney Su, Ortadoğu, Hergün, Yeni Düşünce, Ayrıntılı Haber, Türkiye gibi dergi ve gazetelerde yayınlandı. Cebeci, Seyyah-ı Fakir Evliya Çelebi imzasıyla yazdığı yazılarında Türk sosyal hayatına 16. yüzyıl Osmanlı vatandaşı gibi bakarak, bu hayatın Türk kültürüne yabancı yönlerini latif bir üslupla hicvetti. Uzun ve hikayemsi mensure türünü deneyen şair, bunlarda milli romantizmi vermeye çalıştı. Şair, 2008 yılında vefat etti.
Kaynak: AA