THY, 15 Temmuz'u Yabancı Gazetecilere Anlattı

THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Aycı: 'FETÖ'cülerin etkisiz hale geldiğinden emin olana kadar, biz de çalışmamızı sürdürmeye mecburuz. '500 gazeteciyi getirdik, 10 tane toplantı yaptık, hepsini anlattık, Türkiye'den 3040 tane heyet gitti' demekle görevimiz bitmez. Tam tersine FETÖ'cülerin illegal çalışmalarını tamamen etkisiz hale getirene kadar, bunu sürdüreceğiz' 'Türk Hava Yolları alışık olduğu çift haneli büyüme rakamlarına, yeniden gelecek. Bugün yolcu sayımız, belki yüzde 45 büyüyor ama yeniden çift haneli rakamları göreceğimiz günler uzak değil'

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, 'FETÖ'cülerin etkisiz hale geldiğinden emin olana kadar, biz de çalışmamızı sürdürmeye mecburuz. '500 gazeteciyi getirdik, 10 tane toplantı yaptık, hepsini anlattık, Türkiye'den 30-40 tane heyet gitti' demekle görevimiz bitmez. Tam tersine FETÖ'cülerin illegal çalışmalarını tamamen etkisiz hale getirene kadar, bunu sürdüreceğiz.' dedi.

Aycı, THY'nin Yeşilköy'deki Genel Müdürlük binasında, Benin, Çad, Burkina Faso, Cibuti, Etiyopya, Gana, Güney Afrika, Kamerun, Kenya, Kongo, Mali, Moritanya, Mozambik, Nijer, Nijerya, Ruanda, Senegal, Somali, Tanzanya, Uganda, Fas, Tunus, Cezayir, Eritre, Mısır, Pakistan ve Nepal'den gelen basın mensuplarına, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi anlattı.

Toplantıda, darbe girişimi öncesinde ve sonrasında yaşanan olaylar ile FETÖ'nün yurt dışında Türkiye hakkındaki olumsuz faaliyetlerini aktaran Aycı, yabancı gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

FETÖ'nün yargı, polis ittifakıyla 17-25 Aralık operasyonunu yaptığını hatırlatan Aycı, 'Bu örgüt; Türkiye'nin Meclisini F-16 ve helikopterlerle bombaladı, Ankara'da polise, Emniyet Genel Müdürlüğüne, Özel Harekata, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na saldırdı, Atatürk Havalimanı'nı işgal etti, köprüleri kapattı, TRT'yi işgal etti ve bildiri okudu. Bu örgüt, silahsız ve sivil vatandaşlarımızı öldürdü, onları durdurmaya çalışan insanları keskin nişancılarla vurdu. Darbe girişiminde dostlarımızı, arkadaşlarımızı, vatandaşlarımızı kaybettik ama ülkemizi, demokrasimizi kaybetmedik. Halkımız bunları durdurdu.' diye konuştu.

Darbe girişiminin ardından FETÖ'nün gerçek yüzünün ortaya çıktığını belirten Aycı, terör örgütünün, 'Bylock' gibi özel haberleşme programları kullandığını, birçok sektörde faaliyette bulunarak çok büyük gelirler elde ettiğini ve kendilerinden olmayan iş adamlarını tehdit edip 'yardım' adı altında zorla para aldığını söyledi.

- 'Sizlere dost tavsiyesinde bulunuyoruz'

Aycı, FETÖ'nün Afrika ülkelerindeki varlığına işaret ederek, 'Bu insanlar, sizlerin ülkelerinde okullara, vakıflara, derneklere sahipler. Sizlere şirin görünmek için birçok faaliyetler yaptılar. Sizler de bu hallerini görünce onlara daha çok sahip çıktınız. Ülkelerinizin önde gelen ailelerinin çocuklarını, onların okullarına verdiniz. Ülkenize öğretmen olarak, iş adamı olarak gelenler, yarın başka bir şey çıkabilir. Yarın bunlar bizim ülkemizde yaptığı gibi sizin ülkenizde de darbeye aracılık yapabilirler, buna alet olabilirler. Bunlara karşı çok dikkatli olun. Size yardım getirenler, yarın sizin ülkenizde de darbeye destek verebilirler. Sizlere dost tavsiyesinde bulunuyoruz, sizlerle dertleşiyoruz. Her şey ortada. Sorun, soruşturun. Netiz ve şeffafız.' ifadelerini kullandı.

Diğer taraftan olumsuz propagandayla da uğraştıklarını dile getiren Aycı, Türkiye'de neler olduğunu ve gerçekten neler yaşandığını anlatmak için basın mensuplarını davet ettiklerini vurguladı.

Darbe girişiminin ardından Türkiye'nin hızla normale döndüğünün altını çizen Aycı, döviz ve borsanın da kısa bir dalgalanma sonrası normal seyrine döndüğünü söyledi.

- 'Afrika'da büyümeye devam ediyoruz'

İlker Aycı, THY ve inşaatı devam 3. Havalimanı hakkında da bilgi vererek, 'Afrika'da büyümeye devam ediyoruz. Zanzibar ve Seyşeller uçuşlarımız başlıyor. 2017 yılı içinde Gine'ye uçacağız. Çok yakın zamanda, Küba'nın başkenti Havana ve Venezuela'nın başkenti Caracas'a uçacağız. Yakın zamanda Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Panama seferlerine başladık.' dedi.

Afrika'da kargo taşımacılığında da bir numaralı hava yolu şirketi olmayı hedeflediklerini anlatan Aycı, spordaki sponsorluklarının da devam edeceğini kaydetti.

- 'Kaçtıkları ülkelerde legal görünümlüler'

Afrikalı bir gazetecinin Fetullah Gülen ve diğer FETÖ üyelerinin iadesine ilişkin sorusuna Aycı, 'Devletimiz, bunları yurt dışında da takip ediyor. Yurt dışına kaçanların iadesi için gerekli çalışma yapılıyor. Kaçtıkları ülkelerde legal görünümlüler. Gülen'in iadesi için ülkemiz Amerika'ya gerekli tüm evrakları verdi. Bütün emareler, bu şahsı ve çevresini gösteriyor. Müttefikimizden değerlendirmesini süratle yaparak, bu suçluyu hızlı bir şekilde iade etmesini bekliyoruz.' cevabını verdi.

- 'Afrika'nın teveccühünün farkındayız'

Aycı, toplantı öncesi Atatürk Havalimanı'nda görevli basın mensuplarına yaptığı açıklamada ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile hükümetin THY'nin önünü açtığını belirterek, şöyle devam etti:

'Bu THY'nin önünü açtı. Türkiye'nin Afrika açılımı hamlesine, Türk Hava Yolları da Afrika'da bir numaralı hava yolu konumuna erişerek, destek verdi. Ülkemizle, milletimizle, devletimizle uyumlu bir şekilde biz de bu ilkelerle büyüyoruz. Afrikalı dostlarımız da bizi bağırlarına bastı ve bizimle uçuyorlar.'

THY'nin Afrika'daki hızlı büyümesinin devam ettiğine vurgu yapan Aycı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Afrika'daki hızımız ve müşteri memnuniyetimiz o seviye ulaştı ki Cumhurbaşkanımızla yaptığımız her seyahatimizde, Afrikalı çok değerli devlet başkanları, cumhurbaşkanları, Türk Hava Yollarının oralarda şirket kurup Afrika içi, onları birbirlerine bağlamak konusunda bizlerden destek istiyorlar. Biz de bunlara çok sıcak bakıyoruz. Böyle bir olay olmasaydı, bu planlardan bir ya da birkaç tanesini gerçekleştirmeyi, biz de çok istiyorduk. Arkadaşlarımızın yaptığı ve masamızın önünde duran çok önemli fizibilite çalışmaları var. Belki bu çalışmalar birkaç ay sarkar, eninde sonunda Afrika'da varlığımızı taçlandırarak o ülkelerde yer alabiliriz. Bunun için çalışıyoruz. Afrika'nın bize olan teveccühünün farkındayız.'

- 'Ülkemizin doğrusunu anlatmaya devam edeceğiz'

Davet edilen yabancı gazetecilere FETÖ'nün darbe girişiminin anlatılmasının ne tür sonuçlar doğurduğuna ilişkin bir soru üzerine Aycı, 'Bilgilendirmeye devam etmemiz gerekiyor. Onları bir kez davet edip olayı anlatarak, bizim aleyhimizde propaganda yapanların karşısında duramayız. Bu sürekli yapmamız gereken bir çalışma. Kara bulutları dağıtana kadar, FETÖ'cülerin etkisiz hale geldiğinden emin olana kadar, biz de çalışmamızı sürdürmeye mecburuz. '500 gazeteciyi getirdik, 10 tane toplantı yaptık, hepsini anlattık, Türkiye'den 30-40 tane heyet gitti' demekle görevimiz bitmez. Tam tersine FETÖ'cülerin illegal çalışmalarını tamamen etkisiz hale getirene kadar, bunu sürdüreceğiz. Ülkemiz hakkında yanlış algı bitene kadar, dünyaya ve paydaşlarımıza doğru bilgi vermeye devam edeceğiz. Birlikte çalıştığımız kesimlerden çok olumlu sonuçlar alıyoruz. Bu ülkelerden gelen yolcuların artışı, acentelerin biletlerimizi satma gayretleri, doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Ülkemizle ilgili algı sorunu giderildiğinde Türkiye ekonomisinin, şirketlerinin önü açıktır. Ülkemizin doğrusunu anlatmaya devam edeceğiz.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Doluluk oranımız, yüzde 72-73 arasında'

Aycı, THY'nin doluluk oranlarına ilişkin bir soruya da 'Şu anda doluluk oranımız, yüzde 72-73 arasında. Bu süreç içinde 78-79'dan buraya geldik ama 70'lerin altına düşürmedik hamdolsun. Arkadaşlarımız şu anda doluluk oranlarımızda artış gözlemlemeye başladılar. Bayramda hem gelişte hem gidişte rekorlar kırıldı. Aynı şekilde ekim ayındaki hareketliliğimiz devam ediyor. Çalışmaya, terlemeye devam edeceğiz. Rakamlarımızı artırmak için gayret edeceğiz. Bu gayretimizin sonunda, Türk Hava Yolları alışık olduğu çift haneli büyüme rakamlarına yeniden gelecek. Bugün yolcu sayımız, belki yüzde 4-5 büyüyor ama yeniden çift haneli rakamları göreceğimiz günler uzak değil.' yanıtını verdi.

THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Aycı, diğer şirketler gibi risk analizleri yaptıklarına dikkati çekerek, Irak'ta Erbil ve Bağdat uçuşlarına devam ettiklerini, Basra seferlerinin ise çok yakın bir zamanda başlayabileceğini dile getirdi.
Kaynak: AA