Paris'te Musul Toplantısı

Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault:'Musul'dan 1 milyon kişi göç edebilir. Ancak yetkililer DEAŞ militanlarının sivillerin arasına karışmasının önüne geçmeli'

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Irak'ta önlem alınmazsa 1 milyon kişinin yerlerinden edilebileceğini söyledi.

Paris'te düzenlenen 'Musul'un İstikrara Kavuşması Bakanlar Toplantısı'na Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault, Iraklı mevkidaşı İbrahim Caferi ve 20 ülkeden bakan ve müsteşar düzeyinde isim katıldı.

Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler temsilcilerinin de yer aldığı toplantıya sürpriz olarak İranlı heyet de iştirak etti.

Basına kapalı gerçekleşen toplantı sonrası ise Ayrault ve Caferi kameraların karşısına geçti.

Musul'da koalisyon güçlerinin yürüttüğü çalışmalardan duyulan memnuniyeti dile getiren Ayrault, kentin bir gün tamamen bugünleri geride bırakacağına ve bu savaşın kazanılacağına inandığını söyledi.

Ayrault, toplantıda sivil halkın korunması, insani yardım geçişi ve Iraklı yetkililerle beraber bölgenin yeniden istikrara kavuşması için DEAŞ'ten temizlenmesini içeren 3 temel öncelik konusunda anlaşıldığını belirtti.

DEAŞ'in bölgeden temizlenmesiyle terör tehdidinin bitmeyeceğine dikkat çeken Ayrault, bu konuda da hem koalisyon güçlerinin hem de Iraklı yetkililerin daha dikkatli ve özverili olması gerektiğini vurguladı.

Ayrault, Musul'daki durum devam ederse bir göç dalgasının gelebileceğini belirterek 'Musul'dan 1 milyon kişi göç edebilir. Ancak yetkililer DEAŞ militanlarının sivillerin arasına karışmasının önüne geçmeli.' dedi.

Musul toplantısı, Elysee Sarayı'nda Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından açılmıştı. Hollande, sabahki toplantıda, Irak'ın DEAŞ'la mücadelede yeni bir eşiğe geldiğini dile getirmiş Irak'ın geleceği için Musul'a bakmak gerektiğini söylemişti.

Toplantıya video konferans yöntemiyle bağlanan Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ise Iraklı güçlerin, Musul'u DEAŞ'in elinden umduklarından çok daha hızlı şekilde temizlediğini kaydetmişti.

Türkiye'yi Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın'ın temsil ettiği toplantıya, Katar, İngiltere, ABD, İran'ın da aralarında bulunduğu 20 ülke ve BM, AB ve Arap Birliği temsilcileri katılmıştı.

Kaynak: AA