'Kuraklık Ve Periyodisite Zeytinde Üretimi Düşürdü'

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep’te bu sezon zeytin rekoltesinin 12 bin 500 ton seviyelerinde gerçekleşmesinin tahmin edildiğini söyledi.

'Kuraklık Ve Periyodisite Zeytinde Üretimi Düşürdü'
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) koordinatörlüğünde oluşturulan, Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Ulusal Resmi Tespit Heyeti’nin 2016/2017 sezonu tahmin raporunu değerlendiren GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Türkiye genelinin aksine Gaziantep’te bu yıl zeytin rekoltesinde bir düşüş beklenildiğini kaydetti.

Gaziantep’te kuraklık ve periyodisite (var yılı- yok yılı) gibi nedenlerden dolayı bu sezon zeytin rekoltesinde bir azalmanın yaşanacağına vurgu yapan Tiryakioğlu, “Geçen sene Ege, Akdeniz, Körfez ve Gemlik gibi zeytin üretiminde Türkiye’nin üst merkezi olarak kabul edilen bölgelerde ciddi rekolte düşüşleri yaşanmış, şehrimizde ise bunun tam tersi zeytinde önemli bir verim artışı yakalanarak 80 bin ton civarında bir ürün elde edilmişti. Bu sezon maalesef bölgemizde kuraklık ve yok yılının yaşanmasından dolayı zeytinde rekoltenin 12 bin 500 tonlar seviyesine kadar gerilemesi beklenmekte” dedi.

Gaziantep’te zeytin üretimi için gelecek sezondan umutlu oldukları belirten Tiryakioğlu, ”Bölgemizde gelecek yıl zeytinde var yılının yaşanacak. Hava koşullarının da istenilen şekilde gerçekleşmesi halinde gitmesi bu yılki üretim kaybımızı fazlasıyla telafi edeceğimizi ümit ediyoruz ”diye konuştu.

Zeytinde arz-talep dengesi sağlanır

Ülke genelinde geçmiş yıllara oranla yüksek bir üretim artışının tahmin edildiğine dikkat çeken Tiryakioğlu,” UZZK tahminlere göre Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde zeytinde yüzde 21, zeytinyağında ise yüzde 13’lük bir artış hedeflenmekte. Bu durum bölgemizdeki ürün azlığına rağmen piyasalardaki arz-talep dengesinin sağlanmasına ve spekülatif fiyat dalgalanmalarının önüne geçilmesinde yeterli olacaktır ”dedi.

Türkiye’de bu sene 1 milyon 535 bin ton zeytin ve 177 bin 365 ton zeytinyağı üretiminin beklendiğini kaydeden Tiryakioğlu, Gaziantep Ticaret Borsası Meclis Üyesi Murat Çetin’in de aralarında bulunduğu Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Ulusal Resmi Tespit Heyeti’nin Gaziantep için hazırladığı zeytin rekolte raporuyla ilgili ise “Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Ulusal Resmi Tespit Heyeti, Oğuzeli, Nizip ve Şahinbey ilçelerimizde zeytin üretimi yapılan bölgelerde çeşitli incelemelerde bulundu. Tahmin raporunun hazırlanmasında belirtilen bölgelerde, sofralık zeytin ve zeytinyağı işletmecileri, prina sanayicileri ve üreticiler ile görüşmeler yapıldı. Alınan bilgiler ve yapılan gözlemler neticesinde kuraklık ve periyodisite’den dolayı üretimde bir düşüş yaşanacağı belirlendi. UZZK tarafından hazırlanan tahmin raporuna göre, ilimiz genelinde yaklaşık 8 milyon 89 bin 481 adet meyve veren, 474 bin 320 adet ise meyve vermeyen ağaç mevcut olduğu tespit edilmiş olup bunlardan yaklaşık 12 bin 500 ton zeytin verimi alınması tahmin edilmekte. Bunun yanı sıra toplam rekoltenin bin 250 tonunun sofralığa, 11 bin 250 tonunun ise yağlığa ayrılarak bundan 2 bin 500 ton zeytinyağı elde edilmesi beklenmekte” ifadelerini kullandı.

Zeytin’in Gaziantep çiftçisi için antepfıstığı ile birlikte ayrılmaz bir ikili oluşturduğuna vurgu yapan Tiryakioğlu, “ Bu yıl il genelinde geçici bir verim kaybı yaşamamız söz konusu ama zeytinde hedefimiz sektörde hep üst sıralarda yer almak. Bu bağlamda şehrimizde özellikle son yıllarda gerek üretim, gerekse de teknolojik alt yapı ve AR-GE çalışmaları noktasında önemli adımlar atıldı. Verimli arazilerde toprakla buluşturulan zeytin fidanlarımızın da kısa süre içerisinde meyve vermeye başlamasıyla birlikte önümüzdeki yıllarda üretim bandımızın yüz bin tonlar seviyesini geçmesini hedefliyoruz ”diye konuştu.

Kaynak: İHA