Kitap Fuarına 44 Bin 330 Ziyaretçi

Edirne Belediye Başkanlığı’nın 07-16 Ekim 2016 tarihleri arasında Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı’nda gerçekleştirdiği Edirne 4. Kitap Fuarı’nı 44 bin 330 kişi ziyaret etti. Geçen yıllara oranla ziyaretçi sayısında büyük artış yaşandığını anlatan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Edirnelilerin yüzde 25’i kitap fuarını ziyaret etti. Fuara gösterilen ilgiden yayınevleri de çok mutlu” dedi.

Kitap Fuarına 44 Bin 330 Ziyaretçi
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Belediye Meclis Salonu’nda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Bu yıl kitap fuarına 115 yayınevinin talepte bulunduğunu ifade eden Gürkan, yer sıkıntısından dolayı sadece 41 yayınevine yer verilebildiğine dikkat çekti. Edirne Belediyesi olarak sadece yayınevlerini seçme hakkına sahip olduklarını bildiren Gürkan, kitap fuarına hangi yazarların geleceğine ise yayınevlerinin karar verdiğini söyledi.

Edirne Belediyesi’nin sadece fuara gelecek olan onur konuğunu belirlediğini anlatan Gürkan, “Fuar da yer alacak olan 91 yazardan 7 tanesi çeşitli nedenlerden dolayı katılmadı. Örneğin Ayşe Kulin son anda geçirdiği bir rahatsızlıktan dolayı Edirne programını iptal etmek zorunda kaldı” diye konuştu.

Yayınevleri ile fuar hakkında konuştuklarını belirten Gürkan, “Yayınevleri, Türkiye’de gelenekselleşmiş, neredeyse 20 yıldır düzenlenen kitap fuarlarına bile 45 civarında yazarın katıldığını söylediler. 4 yıldır düzenlediğimiz kitap fuarına 84 yazarın katılması mutluluk verici. Kitap fuarı kapsamında bir de sergi düzenlendi.

Edirne’nin geçmişinden bu günlere taşınmasında bence en önemli insanlarından biri olan Ord. Prof. Dr. Ahmet Süheyl Ünver’dir. Süheyl Ünver’in Edirne’si isimli bir sergi açtık. Ünver’in yaptığı resimler, taslaklar, grafikler bu sergide yer aldı. 4 adet söyleşi gerçekleştirildi.

Halk TV, iki gün boyunca fuardan canlı yayın yaptı” dedi.

Kitap fuarına bu yıl yoğun ilgi

Edirne Halkı’nın fuara büyük ilgi gösterdiğini anlatan Gürkan, “2014 yılında 36 yayınevi, 61 yazar; 2015 yılında 41 yayınevi, 59 yazar, 32 okul, 3 bin 286 öğrenci, bin 270 yetişkin toplamda 16 bin 36 kişi ziyaret etti. 2016 yılında ise, 52 okul, toplam 9 bin 150 öğrenci; 35 bin 180 yetişkin olmak üzere toplamda 44 bin 330 kişi katıldı.

Edirne nüfusunun yüzde 25’i diyebiliriz. İstanbul’dan, Kırklareli’nden, Tekirdağ’dan ve İzmit’ten kitap fuarına gelenler oldu. Kitap fuarında yayınevleriyle anket düzenledik. Düzenlediğimiz ankette öğrenci katılımını yayınevlerinin yüzde 72’si başarılı, yüzde 28’i başarısız buldu. Halk katılımını ise yüzde 83’ü başarılı, yüzde 17’si ise başarısız buldu. Fuar öncesi ve sonrası çalışmaları yüzde 93’ü başarılı bulurken yüzde 7’si başarısız buldu. 2017 yılında 5. Kitap Fuarı düzenlendiği takdirde yüzde 97’si tekrar katılmayı düşündüklerini belirtti” diye konuştu.

“Bu yıl kurallara uymayan yayınevlerine yer vermedik”

‘Edirneli yayınevlerinin fuara alınmadığı ve fuarda yer verilmediği’ konusunda bir tartışmanın yaşandığını anlatan Gürkan, “Edirne’de yetişen yazar ve yayınevlerine hassasiyetimiz ortada. Geçen yıl Edirneli yayınevi de, yazar da aldık fuara. Bu yıl Edirneli Yazarlar diye sürekli bir köşe oluşturduk. Edirneli yazarlar orada imza günü yaptılar. Edirne’den 2 yayınevi katılmıştı geçen yıl. Ancak burası bir fuar, kitapçı fuarı değil. Kitapçı, birçok kitap satar yerli ya da yabancı yayınevine ait kitapları satar. İstediğiniz kitabı bulursunuz burası bir kitapçı dükkanıdır. Çok kutsal ve onurlu bir iş yapmaktadırlar. Çünkü halkı aydınlatma görevinin bir parçası da kitapçılardır. Ama kitap fuarında yayınevleri yer alır ve sadece kendi yayınladıkları kitapları tanıtır ve satışını yapar. Birçok yayınevinin olduğu bir kitap fuarında, bir başka yayınevinin kitaplarını satmak olabilir mi? Olamaz. Bu bir peynir fuarı olsa, siz kendi markanız dışında başka marka satabilir misiniz? Satamazsınız. Biz özellikle bu arkadaşı kendisine ait kitapları satmaması konusunda defalarca uyarmamıza rağmen, başka yayınevlerine ait kitapları satmaya devam etti. Bu yüzden geçen yıllardaki tespitlere, uyarılara ve eleştirilere dayanarak bu yıl bu yayınevlerini fuara almadık. Bu şehirde Edirne’nin çıkarları ile ilgili söylenecek son söz bana söylenmeli” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA