Kenya'da 7 Bin Mahkum Serbest Bırakılıyor

Kenya hükümeti, adı yolsuzluk suçlamalarına karışan devlet görevlilerine hapishanelerde yer açmak amacıyla adi suçlardan hapis yatan 7 bin mahkumun serbest bırakılacağını duyurdu.

Machakos eyaletinde, ülkenin bağımsızlığı için savaşan askerlerin anıldığı Mashujaa Day (Kahramanlar Günü) kutlamalarında konuşan Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, adi suçlardan hüküm giymiş 7 bin mahkumun serbest kalacağını açıkladı.

Kenyatta, 'İnek ve tavuk çalarken yakalananları serbest bırakıyorum, ki Yüksek Mahkeme Başkanı'nın yolsuzluk yapanları içeri atabilmesi için hapishanelerde boş yer olsun.' dedi.

Yolsuzluk ve rüşvetin ülkenin büyük bir sorunu haline geldiğini ifade eden Uhuru Kenyatta, bundan böyle Yüksek Mahkeme Başkanı'nın, adı yolsuzluk iddialarına karışan büyük adamların peşinden gidebileceğini dile getirdi.

Yeni af kararının, cezalarını tamamlamak üzere olan mahkumları ve hırsızlık gibi adi suçlardan hapiste olan kişileri kapsadığını belirtildi.

Ülkedeki yolsuzluk davalarına bakan Kenya Etik ve Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu (EACC), bir süre önce yaptığı açıklamada, yolsuzluk davalarının biriktiğini, bunları çözüme kavuşturabilmek için yeni personel alacaklarını duyurmuştu.

Kaynak: AA