'Katar Ve Suudilerin Varlık Durumu Körfez Ülkelerinden Güçlü'

Fitch Ratings: 'Suudi Arabistan ve Katar ekonomileri, varlık kalitelerindeki kayıpla, diğer KİK ülkelerine göre daha iyi mücadele edebilir' 'Suudi Arabistan ve BAE'deki ekonomik çeşitlilik güçlü iş imkanları sunuyor' 'Katar'da devlet destekli projeler, bankalar için karlı ve düşük riskli fırsatlar sunmaya devam ediyor'.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Suudi Arabistan ve Katar'ın varlık durumunun Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi diğer ülkelerden daha güçlü durumda olduğunu açıkladı.

Fitch Ratings'ten yapılan yazılı açıklamada, düşük petrol fiyatlarından KİK üyesi petrol üreticisi ülkelerin olumsuz etkilendiğinin altını çizerek, Suudi Arabistan ve Katar ekonomilerinin varlık kalitelerindeki kayıpla, diğer KİK ülkelerine göre daha iyi mücadele edebileceğini belirtti.

Açıklamada, KİK ülkelerinin gayrisafi yurt içi hasılalarının 2017 ve 2018'de artacağının öngörüldüğü bildirilirken, buna rağmen düşük petrol fiyatlarından kaynaklanan kayıpların en iyi Suudi bankacılık sektörü tarafından emileceği ifade edildi.

Ham petrolün varil fiyatının şu anki 50 dolar seviyesinden 2018'de ortalama 55 dolar seviyesine çıkmasının tahmin edildiğinin kaydedildiği açıklamada, bu durumda KİK ülkeleri içinde en iyi Suudi Arabistan ve Katar'ın yatırımcılara borç verme fırsatları sunabileceği vurgulandı.

Açıklamada, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) çalışma ortamının bu ülkedeki bankalar için olumlu bir etken olduğuna dikkat çekildi.

Suudi Arabistan ve BAE'deki ekonomik çeşitliliğin güçlü iş imkanları sunduğunun belirtildiği açıklamada, Katar'da kamu harcamalarında kesinti olmasının beklenmediği ve devlet destekli projelerin bankalar için karlı ve düşük riskli fırsatlar sunmaya devam edeceği bildirildi.

Açıklamada, Kuveyt'in kamu harcamalarında değişiklik yapmasının beklenmediği kaydedilirken, Umman ve Bahreyn'de çalışma ortamının varlık niteliğini ve kamu harcamalarını olumsuz etkilediği vurgulandı.

Fitch Ratings, regülatörlerin bankaların ek sermaye tutmalarını tavsiye ettiğini hatırlatarak, böylece beklenmedik kredi kayıplarına karşı tampon oluşturulacağının altını çizdi.
Kaynak: AA