Etiyopya Parlamentosu OHAL Kararını Onayladı

Etiyopya parlamentosu 8 Ekim'de ilan edilen OHAL kararını onayladı.

Etiyopya parlamentosu, bakanlar kurulu tarafından ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) kararını oy birliğiyle onayladı.

Parlamentoda milletvekillerine OHAL konusunda brifing veren Başsavcı Getachew Ambaye, kararın ülkeye zarar vermek isteyen güçlerin kontrol edilmesi ve düzenin yeniden tesisi için önemli olduğunu söyledi.

Parlamentonun onayladığı OHAL, 6 ay boyunca yürürlükte kalacak. Bu sürenin bitiminde, parlamentonun kabulü halinde olağanüstü hal 4 ay daha uzatılabilir. OHAL ilanı, ülkede 1991 yılındaki rejim değişikliğinden sonra ilk olma özelliği taşıyor.

Etiyopya hükümeti, ülkedeki artan şiddet olayları ve protestolar üzerine 8 Ekim'de ülke genelinde OHAL ilan etmiş, yaşanan olaylardan dış güçleri sorumlu tutarak Mısır ve Eritre'yi işaret etmişti.

OHAL kapsamında, muhalif yayın organlarının izlenmesi yasağı getirilmiş, izinsiz gösterilerin doğrudan tutuklanma sebebi sayılacağı belirtilmişti. Ayrıca başkent Addis Ababa'daki diplomatlara şehir dışına çıkma yasağı konmuştu.

Etiyopya'da geçen yıl kasım ayında hükümetin Addis Ababa'nın sınırlarını genişletme planı sonrası eylemler patlak vermişti. Oromolu çiftçiler, planın topraklarını kaybetmelerine yol açacağı endişesiyle protesto gösterileri düzenlemişti. Protestolarda çok sayıda kişinin ölmesi ve bazı muhalif isimlerin hapse atılması, tansiyonun yükselmesine neden olmuştu.

Protestolar, çoğunlukla Etiyopya'nın en büyük etnik grupları özelliğini taşıyan Oromo ve Amhara halklarının yaşadığı iki eyalette düzenlendi. 100 milyona yakın nüfusa sahip Etiyopya'nın nüfusunun yaklaşık yüzde 35'ini Oromolar, yüzde 27'sini de Amharalar oluşturuyor.

Muhalif gruplar, hükümet ve ordunun ülkenin sadece yüzde 6'sını oluşturan Tigray etnik grubu tarafından kontrol altında tutulduğunu savunuyor ve adil seçimlerin yapılmasını istiyor.

Kaynak: AA