Endüstriyel Dönüşüm İçin Paydaşlar Toplantısı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çelik: 'Sanayi 4.0 dijitalleşmeyi getiren bir devrim, buna sessiz ve kayıtsız kalmamız mümkün değil' Denizbank Genel Müdürü Ateş: '(KOBİ'lere) 'Dijital dönüşümden korkmayın, hatta bu alanda korkularınız varsa üzerine cesaretle yürüyün' demek için buradayım'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, 'Sanayi 4.0' olarak nitelenen dördüncü sanayi devriminin, dünyanın gündeminde olduğuna dikkati çekerek, 'Sanayi 4.0 dijitalleşmeyi getiren bir devrim, buna sessiz ve kayıtsız kalmamız mümkün değil. Özellikle küçük işletmeler için teknolojik ekosistemin oluşturulması şart görünüyor.' dedi.

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı (TOSYÖV) tarafından, KOSGEB ve TUBİTAK'ın iş birliği ve Denizbank'ın ana sponsorluğuyla gerçekleştirilen 'Endüstriyel Dönüşüm Paydaşlar Toplantısı', Ankara Rixos Grand Hotel'de yapıldı.

Toplantıda konuşan Çelik, öncelikle Türkiye'nin düşük ve orta teknolojiye dayalı sanayi yapısından kurtulması gerektiğini ifade ederek, 'Bugün üretim yapımız orta düşük ve düşük teknolojik bir üretimi sağlıyor. Dolayısıyla yüksek teknolojinin ihracatımız içindeki payı çok düşük seviyede.' diye konuştu.

Sanayi 4.0 devrimi sürecinde Türkiye'nin stratejik bir dönüşüm yapması ve endüstriyel dönüşümün ekosistemini oluşturması gerektiğine işaret eden Çelik, 'Sanayi 4.0 olarak adlandırılan sanayi devrimi tüm dünyanın gündeminde. Sanayi 4.0 dijitalleşmeyi getiren bir devrim, buna sessiz ve kayıtsız kalmamız mümkün değil. Özellikle küçük işletmeler için teknolojik ekosistemin oluşturulması şart görünüyor.' ifadelerini kullandı.

Hem devletin hem özel sektör kuruluşlarının Sanayi 4.0'ı benimsemesi gerektiğine işaret eden Çelik, 'Bundan 5-10 yıl sonra birçok mesleğin ortaya çıktığını ve bazı mesleklere gerek kalmadığını göreceğiz. Geleceğin dünyasına hazır olmamız için endüstrideki dönüşümümüzü süratle yapmamız gerekiyor. Dördüncü sanayi devriminde başarılı olmanın yolu üniversite, sanayi ve kamu iş birliğinden geçiyor. ' dedi.

- 'Türkiye kendi karakterini ortaya koymalı'

TÜBİTAK Başkanı Arif Ergin de Sanayi 4.0 devriminin önemine değinerek, 'Değişimin hızına, ivmesine ayak uydurup da üretim ve tüketim teknolojilerini ve teşvik mekanizmalarını bu felsefeden uzakta gerçekleştirirsek, Sanayi 4.0 kaçırmış olacağımızı düşünüyorum.' değerlendirmesinde bulundu.

Ergin, söz konusu değişim sürecinde Türkiye'nin kendi karakterini ortaya koymaya ihtiyacı olduğunu belirterek, 'TÜBİTAK olarak verdiğimiz desteklerle belli bir perspektifimiz var. İster üretim, ister fikir bazında olsun bunların nasıl bir ekosistem içinde var olacağını düzenlememiz lazım.' diye konuştu.

- KOBİ'lere değişen dünyaya ayak uydurmaları için destek

KOSGEB Başkanı Recep Biçer de Sanayi 4.0 çalışmalarıyla endüstriyel dönüşüm için hızla yol alındığını, oluşturulan çalışma grubuna katkıda bulunduklarını ifade etti. KOSGEB'in, KOBİ'lere Ar-Ge ve inovasyon konularında destek verdiğini hatırlatan Biçer, 'KOSGEB olarak gerekli dönüşümü zamanında gerçekleştirerek hızla değişen dünyaya ayak uydurmaları için KOBİ'lere Ar-Ge ve inovasyon konularında her zaman destek vermemiz gerektiğinin bilincindeyiz.' dedi.

TOSYÖV Başkanı Nezih Kuleyin de sanayinin, bilişim teknolojileriyle evrilmediği takdirde ülkelerin başarılı olma şansının kalmadığını vurgulayarak, bilim ve teknolojiyi KOBİ'lere taşıyabilmenin yolunun TÜBİTAK ve KOSGEB gibi kuruluşlarla iş birliği yapmaktan geçtiğini söyledi. Kuleyin, KOBİ'lerin uluslararası rekabet yapabilecek kadar nitelikli bir duruma getirildiğinde Türkiye'nin ürünlerinin uluslararası pazarlarda tercih edilir hale geleceğini belirtti.

- KOBİ'lere dijital dönüşümden korkmayın çağrısı

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, şu anda KOBİ'lerin 400 milyar liradan fazla destek aldığını belirterek, bu rakamın yeterli olmadığını söyledi.

Dördüncü sanayi devrimiyle KOBİ'lerin de teknolojiye ulaşımının önünün açıldığına işaret eden Ateş, 'KOBİ’lerin taşıdığı değerin çok yakından farkında olan bir kurumun genel müdürü olarak 'dijital dönüşümden korkmayın, hatta bu alanda korkularınız varsa üzerine cesaretle yürüyün' demek için buradayım.' diye konuştu.
Kaynak: AA