Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik

Elektrikle çalışan diyaliz ünitesi, solunum cihazı gibi yaşam destek cihazlarına bağlı tüketicilerin sağlık raporlarını ibraz etmeleri halinde elektrik borçlarından dolayı elektrikleri kesilmeyecek.

Elektrik dağıtım şirketleri diyaliz destek ünitesi, solunum cihazı ve benzeri mahiyette yaşam destek cihazlarına bağımlı olan ve ilgili belgelere sahip tüketicilerin yazılı başvurusu halinde, bu tür kullanım yerlerine ait abonelikleri kayıt altına alacak ve borçlarından dolayı elektriklerini kesemeyecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikte yapılan değişiklikle, dağıtım şirketleri ve görevli tedarik şirketleri tarafından tüketici hizmetleri merkezlerinin bünyesinde tüketicilere yönelik 24 saat kesintisiz hizmet verecek şekilde kurulan çağrı merkezlerinin hizmet kalitesi standartlarına ilişkin usul ve esaslar kurul kararıyla belirlenecek.

Elektrik dağıtım şirketleri elektrikle çalışan diyaliz destek ünitesi, solunum cihazı ve benzeri mahiyette yaşam destek cihazlarına bağımlı olan ve destekleyici belgelere sahip tüketicilerin yazılı başvurusu halinde bu tüketicilerin yaşadığı kullanım yerlerine ait abonelikleri kayıt altına alacak.

Geçerli sağlık raporunu dağıtım şirketine ibraz eden söz konusu aboneliklerin elektrik tüketimi nedeniyle oluşabilecek borçlarından dolayı elektrikleri kesilmeyecek ve borcun ödenmesine ilişkin taksitlendirme talep edilmesi halinde taksitlendirme görevli tedarik şirketlerince yapılacak. Taksitlendirmenin azami süresi dört ay olacak.

İlgili dağıtım şirketi tüketicinin elektriğinin kesilmemesi için tüketicinin tedarikçisi olan şirkete, raporun kendisine ibraz tarihinden itibaren 3 iş günü içinde bilgi vermekle yükümlü olacak.

Dağıtım şirketi, tüketiciye sağlık raporunun süresinin sona ereceğine ilişkin bilgilendirmeyi sağlık raporu sona ermeden yapacak. Tüketici, ibraz ettiği sağlık raporunun süresinin sona erme tarihinden itibaren 30 gün içinde geçerli raporunu dağıtım şirketine bildirmekle yükümlü olacak.

Söz konusu süre dolmasına rağmen raporunu ibraz etmeyen tüketiciler, ilgili dağıtım şirketince tüketicinin tedarikçisine tüketiciye tanınan 30 günlük süreyi takip eden 3 iş günü içerisinde bildirilecek ve tüketicinin elektriği mevzuatın düzenlediği hallerde kesilebilecek.

Planlı ve plansız elektrik kesintilerinin olması durumunda bu abonelikler elektrik dağıtım şirketleri tarafından tüketicinin belirlediği iletişim aracıyla bilgilendirilecek.
Kaynak: AA