Demokratik Kongo'daki Seçim Süreci

ABD'nin Kinşasa Büyükelçiliği: 'Ülkedeki gerilimin azalması için Devlet Başkanı Kabila'nın 3. kez yeniden aday olmayacağına yönelik açıklama yapması şart'

ABD, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DKC) bu yıl sonuna kadar yapılması öngörülen ancak mali nedenlerle ertelenmesi gündemde olan devlet başkanı seçiminin 2017'de düzenlenmesinin, ülkedeki siyasi gerilimin azalmasına katkı sunacağını kaydetti.

ABD'nin Kinşasa Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada, devlet başkanı seçiminin yasalara göre 2017'de düzenlenmesi gerektiği hatırlatılarak, 'Ülkedeki gerilimin azalması için mevcut Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın devlet başkanlığına 3. kez yeniden aday olmayacağına yönelik açıklama yapması şart.' ifadelerine yer verildi.

Kabila'nın görev süresinin sonuna yaklaşıldığı dönemde DKC'deki güvenlik durumunun endişe yarattığı belirtilen açıklamada, 2017'de güvenilir seçimler düzenlemenin teknik olarak mümkün olduğu bildirildi.

DKC'de halkın 2016 sonuna kadar devlet başkanı seçimi, yerel ve genel seçim için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak gelecek ay yapılması planlanan devlet başkanı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenmesi uzun süredir gündemdeydi.

Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansal sorunların görüşülebilmesi amacıyla muhalefetle kasımda ulusal diyalog süreci başlatmak istemiş, muhalefet ise 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın, anayasaya aykırı olmasına rağmen koltuğunu korumaya çalıştığını öne sürmüştü.

Ülkede seçimlerin düzenlenmesi için hükümetin, muhalefetin bir kısmı ve sivil toplum kuruluşlarıyla geçen ay başında başlattığı diyalog süreci, taraflarca imzalanan bir anlaşmayla salı günü sona ermişti. Bu anlaşma çerçevesinde seçimler için halkın Nisan 2018'de sandık başına gitmesine karar verilmişti.

Öte yandan dün muhalefetin diyalog sürecini boykot etme çağrısı üzerine başkent Kinşasa'da esnafın bir kısmı kepenk kapatarak faaliyetlerine ara vermişti.
Kaynak: AA