Belediye Mülklerinin Satılmak İstenmesi Kuşadası'nda Tartışma Yarattı

Kuşadası Belediyesi tarafından belediyeye ait 56 belediye mülkünün satışı amacıyla başlatılan çalışmalar tartışma yarattı. Belediye mülklerinin satışına karşı çıkan eski Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, “ Belediye mülkleri halkındır. Borç ödemek için halka ait mülklerin satışı anlaşılır ve kabul edilir bir durum değildir “ dedi.

Belediye Mülklerinin Satılmak İstenmesi Kuşadası'nda Tartışma Yarattı
Kuşadası’nda tüm kesimlerin sert tepkilerine yol açan belediye mülklerinin satışıyla ilgili tartışma 4 Ekim’deki belediye meclisinde alınan karar ile başladı.

Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, 56 belediye mülkünün borç ödemek için satılacağını açıklayarak, yetki istedi. Meclis üyeleri ise konunun incelenmesi için plan-bütçe komisyonuna havale etti. Aralarında eski belediye hizmet binasının da bulunduğu belediyeye ait mülklerin satışı için girişimlerin devam etmesi üzerine en sert tepki geçen dönem Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün’den geldi. Kuşadası Belediyesi’nin en değerli mülklerinin prim borçları nedeniyle satılmasının anlaşılır ve kabul edilir bir durum olmadığını kaydeden Altungün, “ Kuşadası Belediyesi’ne ait Kuşadası merkezi ile mahalle ve köylerdeki aralarında eski belediye binasının da bulunduğu 56 taşınmazın satılacağı yönündeki gelişmeleri şaşkınlık ve üzüntüyle izlemekteyim. Belediye başkanları ile belediye meclis üyelerine emanet edilen ve aslında Kuşadası halkına ve gelecek nesillere ait olan bu taşınmazların hem de devlete olan vergi ve prim borçları nedeniyle satılmaya çalışılması anlaşılabilir bir durum değildir. 1960’lı yıllarda da benzer bir durumda personel borçlarının ödenmesi için şimdiki Orient ve Grand Bazaar bölgesindeki belediye mülkleri "değersizdir" diyerek satılmış, bugün paha biçilmez olan mülklerin satılmalarına rağmen Belediye’nin finans sorunu yine de çözülememiştir. Sadece ARYA şirketine Belediye kasasından 6 milyon TL nakit aktarıldığı ve belediyenin taşeron şirketlerindeki personel giderlerinin aylık 2 milyon 300 bin lirayı bulduğu dikkate alındığında halka ait belediye mülklerini satarak, belediyeye kaynak aktarmaya çalışmanın sorun çözmekten çok, yeni sorunlar yaratmaya yol açacağının bilinmesi gerekmektedir “ dedi.

Belediye mülklerinin satışının CHP’nin uygulamalarıyla da örtüşmediğine dikkati çeken eski Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, “ Ayrıca bu ilkel yöntem partimiz CHP’nin kamuculuğu esas alan temel ilke ve prensipleriyle de uyuşmamaktadır. Bunların yanında partimizin Ekim ayındaki son grup toplantısında gündeme dahi getirilmeyen, kamuoyunda hiçbir şekilde tartışılmayan belediye mülklerinin satışı konusunda Kuşadası halkının, sivil toplum örgütlerinin ve meslek örgütlerinin de görüşü mutlaka alınmalıdır. Partimizin ilçe ve il başkanları, bölge milletvekillerimiz mutlaka bu önemli konuya müdahil olmalıdır. Belediye Başkanımızın ve Meclis Üyelerimizin bu hassas konuyu yeniden gözden geçirip aklı selim bir karar alacaklarına, farklı çözümler arayacaklarına ve pazartesi günü yapılacak Meclis Toplantısında bu konuyu gündemden düşüreceklerine inanıyorum “ diye konuştu.

Kaynak: İHA