Başbakan Yardımcısı Canikli Açıklaması (2)

'9. Yatırım Danışma Konseyi toplantıları Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında 27 Ekim'de Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirilecek' 'Toplantılara, 14 farklı ülkeden, 10 ayrı sektörde yer alan ve toplam ciroları 666 milyar dolar, toplam istihdamı da 1,5 milyon olan konsey üyeleri katılacak' '(Enflasyon) Mal sepetinde bir ağırlıkoran değişikliğine gitmek doğru olmayabilir. İzah edemezsiniz. Hele böyle geçiş döneminde, içeride ve dışarıda birtakım yanlış değerlendirme ve yorum yapılmasına yol açabilir'

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, 9. Yatırım Danışma Konseyi toplantılarının Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında 27 Ekim'de Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirileceğini belirterek, 'Toplantılara 14 farklı ülkeden, 10 ayrı sektörde yer alan ve toplam ciroları 666 milyar dolar, toplam istihdamı da 1,5 milyon olan konsey üyeleri katılacak.' dedi.

Canikli, Bloomberg HT kanalının canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Türkiye'de yatırım ortamının iyileştirilmesi, uluslararası yatırımcıların gelmesini sağlamak için Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı'nı düzenlediklerini anlatan Canikli, söz konusu toplantıların 27 Ekim'de Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında gerçekleştirileceğini bildirdi.

Toplantıya 14 farklı ülkeden, 10 ayrı sektörde yer alan ve toplam ciroları 666 milyar dolar, toplam istihdamı da 1,5 milyon olan konsey üyelerinin katılacağını aktaran Canikli, 'Dünyada tecrübesi olan birçok ülkede faaliyette olan, yüz binlerce çalışanı bulunan büyük kuruluşların, şirketlerin CEO ve yöneticilerinin tecrübelerinden faydalanmak, daha çok yatırımcının gelmesini sağlayacak alt yapının oluşturulmasına katkı sağlamak amacıyla bunları davet ediyoruz. Çok faydalı olacak. Ayrıca bir önceki toplantıda toplantı süresince bu yöneticiler Türkiye'nin daha iyi bir noktaya gelmesi ve daha çok yatırımcı alabilmesi için tecrübelerini ve önerilerini aktarıyorlar. Biz onları bir sonraki toplantıya kadar hayata geçirmeye çalışıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Nurettin Canikli toplantıya şu isimlerin katılacağını açıkladı:

'Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Cyrill Muller, Alstom Başkanı ve CEO'su Henri Poupart Lafarge, Alzahid Group Holding CEO'su AbdulRahman Alzahid, APM Terminals Kıdemli Başkan Yardımcısı Teimen Meester, Bank of Chine Kıdemli Başkan Yardımcısı Qiang Liu, Bombardier Başkanı Laurent Troger, BP CEO'su Tufan Erginbilgiç, Burgan Bank CEO'su Eduardo Eguren, Gemalto Kıdemli Başkan Yardımcısı Tommi Nordberg, Khazanah Nasional Berhad İcra Direktörü Dato'Noorazman ABD Aziz, Microsoft Bölge Başkanı Ali Faramawy, Mitsui&Co.Europe CEO'su Atsushi Kume, Mumtalakat CEO'su Mahmood Hashim Al Kooheji, Nesma Yönetim Kurulu Başkanı Saleh Al-Turki, Katar First Bank Yönetim Kurulu Başkanı Abdulla Fahad Ghorab Al Marri, Renault Başkan Yardımcısı Denis Le Vot, Sberbank CEO'su Herman Gref, Sojitz Avrupa CEO'su Shigeya Kusano, United Technologies Corporation Başkan Yardımcısı David Hess, ZTE Corporation CEO'su Zhang Renjun, Vodafone Afrika, Orta Doğu ve Asya Pasifik Bölge CEO'su Serpil Timuray.'

Sürekli aynı şirketleri davet etmeyerek yeni ve farklı bakış açılarını gündeme getirmeyi hedeflediklerini anlatan Canikli, 'Yatırım kararı verirken hangi özellik ve şartlar arıyorlar, nelere dikkat ediyorlar. Bunları ilk ağızdan dinlemek, onların bu konudaki karar ve görüşlerini almak, masa başında alınan kararlardan çok daha sağlıklı kararlar almamıza neden oluyor.' diye konuştu.

Canikli, toplantıya ilişkin şu bilgileri verdi:

'Bir gün boyunca birlikte olacağız. Bütün eleştiri ve temennilerini alacağız. Kanaatlerini kaleme alıp, eleştirilerini yazacaklar. Biz de onları yayımlayacağız. Bu da kendimize olan özgüvenin yansıması. Ne çıkacak bilmiyoruz çünkü onlar kaleme alıyorlar. Türkiye ile ilgili kanaatlerini, beklentilerini, varsa eleştirilerini ifade ediyorlar ve dünyaya duyuruyoruz. Burada kendimize güveniyoruz. Hem bir kompleksimiz yok hem de eksiğimiz varsa onları görmekten mutlu oluruz. Ülkemizin gelişmesine katkı sağlayacak herhangi bir düşünce kırıntısı bile olsa biz bunu alırız, almamız gerekir.'

- 'Ekonomi Bakanı'mızın söylediği doğru bir tespit'

Başbakan Yardımcısı Canikli, enflasyon sepetinde gıdanın oranının değişip değişmeyeceğine yönelik soru üzerine, enflasyon sepetinde yer alan mal gruplarının ağırlıklarının ülkelerin gelir seviyesiyle yakından bağlantılı olduğuna işaret etti.

Marjinal tüketim eğilimi düştükçe gıdanın ve ona benzer acil ihtiyaçların oranının yüksek olacağına dikkati çeken Canikli, gelir arttıkça insanların tükettikleri mal ve hizmete verdikleri önemin de değişeceğini ifade etti. Canikli, 'Bu noktada Ekonomi Bakanı'mızın söylediği doğru bir tespittir. Olanı ortaya koyuyor, bilimsel bir tespiti paylaşıyor kamuoyuyla. Bu, doğru. Bizim gelirimiz reel olarak son 10 yılda 3 kat artmış. Kişi başına milli gelir 3 bin 500 dolarken insanların o mal gruplarına verdiği önem, bugün 10 bin dolara ulaştığında değişmiştir ve değişmesi gerekiyor. Bu gerçek bilimsel bir tespit.' değerlendirmelerinde bulundu.

Canikli, enflasyon hesabı için kullanılan sepette değişiklik yapılıp yapılmayacağının ayrıca ele alınması gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

'Enflasyon sepetinde değişiklik yapmak, 'enflasyonu düşük göstermek için mal sepetiyle oynuyorlar, birtakım oynamalar yapıyorlar' gibi bir algı oluşumuna yol açabilir. O yüzden bu gerçeğe rağmen Türkiye'nin son 10 yılda kişi başına düşen milli gelirinin 3 kat artmasına ve mal grupları itibarıyla önem sıralamasının değişmesine rağmen, bu hassasiyet nedeniyle mal sepetinde bir ağırlık-oran değişikliğine gitmek doğru olmayabilir. İzah edemezsiniz. Hele böyle geçiş döneminde, içeride ve dışarıda birtakım yanlış değerlendirme ve yorum yapılmasına yol açabilir. Enflasyonu daha aşağı çekmek, düşük göstermek için enflasyon sepetinde oynamalar yaptılar, önceliklerini değiştirdiler gibi. Böyle bir eleştiri ile muhatap olmak, riskine katlanmamak lazım. Böyle bir dönemde, bu noktadaki kredibilite azalmasının önünü açmamanın uygun olacağını düşünüyorum.'

(Bitti)
Kaynak: AA