Bakan Müezzinoğlu'ndan 'Başkanlık Sistemi' Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “başkanlık sistemi” ile ilgili, “Denizi görmeden paçaları sıvamayalım. Önce bir denize hazırlığı yapalım. Paçaları ondan sonra sıvarız” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, “Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ve İstihdam Edilebilirliklerinin Desteklenmesi Hibe Programı" imza töreni ve “İnsana Odaklan-Değişimi Yansıt Fotoğraf Yarışması" ödül törenine katıldı.

Program sonrasında Bakan Müezzinoğlu, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Bakan Müezzinoğlu, basın mensuplarının “başkanlık sistemi”ne ilişkin sorusuna, “Henüz AK Parti’nin teklifi hazırlanırken Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gelmiş değil. Dolayısıyla denizi görmeden paçaları sıvamayalım. Önce bir denize hazırlığı yapalım. Paçaları ondan sonra sıvarız” cevabını verdi.

“Çarpıtmaya gerek yok”

Bakan Müezzinoğlu, 657 sayılı Devlet Memurları Yasası ile ilgili bir soru üzerine ise şu değerlendirmelerde bulundu:

“Değerli arkadaşlar çarpıtmaya gerek yok. Bu ülkede 80 milyon ülke insanına hizmet etmekle sorumlu olan memurlarımızın birinci derecede sorumluluğu taşıdığı sıfatın gereğini yapmaktır ve 80 milyona hizmet etmektir. Bu alandan çıkıp ta aklını, vicdanını farklı yere veren ister FETÖ, ister PKK, ister DHKP-C gibi farklı yerlerden talimat alıyorsa, farklı yerlere hizmet ediyorsa bunların kamu güvencesi adı altında millete ihanet etmelerine müsaade edemeyiz. Böyle bir devlet yönetimi olmaz dedim. Cümle net bir şekilde budur.”

Emeklilikte yaşa takılanların durumuna yönelik bir soru üzerine ise Bakan Müezzinoğlu, “Daha önce söyledim. Takılmaya devam edecekler” ifadelerini kullandı.

“Yeniden analiz etmezsek biz çağdaş, medeni, uygar bir ülke olamayız”

657 sayılı Devlet Memurları Yasası’ndaki gelişmelere yönelik Bakan Müezzinoğlu, “Kamu çalışanı reformu çalışmalarını bu ülke yapmalı, ilkini de yarın Bursa’da çalıştay şeklinde yapacağız. Bu ülkede kamu çalışanı reformu yapmazsak 657 herkes devlet memuru olmayı ‘ben üniversite bitirdim. Devlete gireceğim. Ben dirsek çürüttüm. Devlette bir yerde olmam lazım. Ben memuriyete girdim ömrümün sonuna kadar garanti olacağım’ bunun terfi sistematiğinden tutun, performans, ödül, ceza bütün bunları yeniden analiz etmezsek biz çağdaş, medeni, uygar bir ülke olamayız. Bu yönde bir reforma da bu ülkenin ihtiyacı var” dedi.

Kaynak: İHA