Avrupa Konseyi Yerel Ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Raporu

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi tarafından kabul edilen raporda Güney Kıbrıs Rum Yönetimine yerel yönetimlerde adalet ve eşitlik uyarısında bulunuldu.

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, Güney Kıbrıs Rum Yönetimini ilgilendiren raporunda, Rum yönetiminin yerel yönetimlere finansal özerklik, yöneticilerin görev tanımlamalarında zorluklar, yerel ve özerk yönetimlerin anayasal haklarının eksikliği konularında endişeler bulunduğunu belirtti.

Strazburg’da devam eden kongrede, yerel demokrasinin durumunu incelemek üzere kongre raportörlerinin nisan ayında Güney Kıbrıs Rum Kesimine yaptıkları ziyaret ve ardından hazırladıkları rapor ele alındı.

Avrupa Halk Partisi (PPE) üyesi Alman Raportör Bernd Vöhringer’in sunumuyla değerlendirilen raporda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin 2012 yılında Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın ek protokolünü onaylaması ve Rum Yönetiminin vatandaşlarının, yerel yönetimlere katılımı konusundaki çabaları üzerinde duruldu.

Bu gelişmelerin takdir edildiği belirtilen raporda, yerel yönetimlere finansal özerklik, yerel ve özerk yönetimlerin anayasal haklarının iyileştirilmesi konularında eksiklikler bulunduğu ve bunun endişe verici olduğu kaydedildi.

Rapor, Rum Yönetimini yerel yönetimler kapsamında uygun finansal destekte bulunmaya, tüm yerel yönetimlerin özerklik prensibini ve hukuki statüsünü tanımaya davet ediyor.

Bütçeyle ilgili işleyişin yeniden gözden geçirilmesi çağrısı ile Rum Yönetimi, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın hukuki prosedürde uygulanması ve bu prensiplerin uygulamada sağlanması konularında uyarılıyor.

Avrupa Konseyi üyeliğine 1961'de kabul edilen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi 1988 yılında Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nı onaylamış, şartın yerel yönetimlere katılma hakkı ile ilgili ek protokolünü de 2012’de uygulamaya sokmuştu.
Kaynak: AA