Asyaport Limanı Dev Gemiyi Ağırladı

Panama bandıralı MSC New York, Tekirdağ'daki Asyaport Limanına yanaştı.

Tekirdağ'daki Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ilk 10 limanından biri olan Asyaport Limanı, dünyanın en büyükleri arasında yer alan Panama bandıralı 'MSC New York' adlı dev konteyner gemisini ağırladı.

Suudi Arabistan'ın Kral Abdullah Limanından yola çıkan 399 metre uzunluğa, 54 metre genişliğe ve 18 bin 270 TEU taşıma kapasitesine sahip dünyanın en büyük 12. konteyner gemisi MSC New York, Asyaport Limanına yanaştı.

Asyaport Limanı Genel Müdürü Kadir Uzun, MSC New York'un bugüne kadar Türkiye'ye gelen 'en büyük' konteyner gemisi olduğunu söyledi.

Dünyanın en büyük 2. konteyner taşımacılık şirketine ait MSC New York'un, tam dolu haliyle Türkiye'de sadece Asyaport’a yanaşabildiğini belirten Uzun, 'Gemi, bu gelişi ile Asya-Akdeniz arasındaki Tiger/AE-15 servisinde deneme seferlerine başladı. MSC New York gemisinden daha büyük, 19 bin 224 TEU taşıma kapasitesine sahip MSC Oscar, MSC Oliver, MSC Zoe ve MSC Maya konteyner gemilerinin de Tekirdağ Asyaport Limanına tarifeli seferlere başlaması düşünülüyor.' diye konuştu.

Türkiye’de ve çevre ülkelerdeki sanayiciye, ithalatçı ve ihracatçıya konteyner taşımalarında maliyet avantajı sağlayacak MSC New York gibi çok büyük konteyner gemilerinin Asyaport Limanına yanaşabilmesinin önemli bir ayrıcalık olduğunu vurgulayan Uzun, 'Hava ulaşım sektöründe 3. Havalimanı Türkiyemiz için ne kadar önemli ve değerli bir yatırımsa, Asyaport Limanımız da denizcilikte ana liman açısından o kadar önemli ve değerli bir yatırımdır.' dedi.

Türkiye Limancılar Derneğinin ilk 9 aylık rakamlarını da paylaşan Uzun, şunları kaydetti:

'Asyaport, Türk Limanları arasında genel konteyner elleçleme sıralamasında 3., transit konteyner elleçleme sıralamasında 2. olmuştur. Bu çok başarılı sonucun alınmasında Tiger/AE-15 servisi gemilerinin limanımızı kullanmasını programlayan MSC şirketinin katkısı büyüktür. Devletimizin ilgili bütün kurumları mevzuat çerçevesinde bu genç limandan desteklerini hiçbir zaman esirgememişlerdir. Ben de Asyaport ailesinin 700 çalışanı adına katkısı olan herkese teşekkürlerimi sunuyorum. 500 milyon ABD doları harcanarak tamamlanan fakat resmi açılışı henüz yapılmamış limanın proje kapasitesinin yıllık 2,5 milyon TEU konteyner olduğu bilinmekte ve rakama 2018 yılında ulaşılması hedeflenmektedir.'

Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, İl Jandarma Komutanı Albay Erdal Eren ve Asyaport Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer, davetlilerle birlikte MSC New York gemisinde düzenlenen etkinliğine de katıldı.

MSC New York, Asyaport Limanının ardından Yunanistan'daki Pire Limanına hareket edecek.
Kaynak: AA